Компанія Walt Disney Pictures розпочинає зйомки римейку "Русалоньки", в якому роль Аріель дісталася афроамериканській R&B-співачці Геллі Бейлі. Багато шанувальників фільму залишились незадоволені тим, що Русалоньку втілить не білошкіра актриса, стверджуючи, що не може принцеса моря зі скандинавського фольклору бути темношкірою.

Однак, історія створення казки показує, що насправді найкраще на роль Русалоньки підійшов би чоловік, адже Ганс Крістіан Андерсен писав цей персонаж із себе. А у нерозділеному коханні принцеси моря й Принца відображено стосунки Андерсена та його друга Едварда Колліна, який проміняв письменника на жінку і цим розбив казкарю серце.

Особисте життя в Ганса Крістіана Андерсена маловідоме. Подейкували, що він надавав перевагу повіям, старшим жінкам чи розбещував дітей. Є навіть непідтверджена історія, що коли 1867 року Андерсен гостював у англійського письменника Чарльза Діккенса, то чіплявся до його сина. Нібито через це письменники перестали дружити.

Однак, дуже можливо, що насправді Андерсен до кінця життя залишався незайманим. Таким чином письменник себе стримував і не давав вирватися назовні своїй гомосексуальності, яку засуджував. А фізичну близькість йому повністю замінила мастурбація. Андерсен навіть вів щоденник, в якому ставив "+" кожен раз, коли мастурбував.

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

"Сьогодні мене відвідували такі милі гості… Коли вони пішли, у мене був подвійний чуттєвий ++", — пише в щоденнику Андерсен.

Та свої платонічні почуття Андерсен не приховував. Дослідники його біографії сходяться на тому, що письменник довгий час був закоханий в стокгольмського чиновника Едварда Колліна, що підтверджує їхнє листування.

Послання Андерсена до Колліна переповнені особливо чуттєвими зворотами: "Ви той, кого люблю вище всіх", "Ваше розуміння — це як обійми, як поцілунок …".

Коллін такої ніжності не виявляв, тримав дистанцію, але коли дізнався, що у Андерсена з’явилося нове захоплення — німецький теолог Людвіг Мюллер, — написав: "Я став трохи ревнивий, почувши про Вашу любов до Людвіга Мюллера, однак сподіваюся, що мені-то ви не дасте відставку?"

Втім, і з Мюллером роману не вийшло. Теолог писав Андерсену, що його чуттєвість та інфантильність викликають у нього огиду. Після цього їхнє спілкування припинилося.

Отримавши відкоша, Андерсен відновив активне листування з Колліном. Але в серпні 1836 року сталася подія, яка розбила серце казкарю — чиновник одружився і Андерсен втратив останню надію на взаємне кохання.

Душевний біль Андерсен переливає у творчість і вже в квітні 1837 року в Копенгагені видається "Русалонька". У фіналі казки Принц, який був спочатку закоханий у морську діву, одружується з іншою, і Русалонька так і не діждалась поцілунку істинного кохання, який міг зберегти їй людську подобу та життя. Лише смерть Принца може відкотити все назад і повернути дівчині риб’ячий хвіст, але Русалонька не наважується на вбивство коханого й перетворюється на морську піну.

"Морською піною" для Андерсена стала самотність, і слава не покращила його особисте життя. 1875 року він помер від раку печінки, так і не отримавши свій поцілунок істинного кохання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про найцікавіші моменти з життя Ганса Християна Андерсена.

Як повідомляв портал Знай.ua, чарівна і тендітна Дюймовочка мала реальний прототип: горбата дівчинка, яка нагадувала Квазімодо

Також Знай.ua писав, невідомий рукопис казкаря Андерсена знайшли у Данії