Незабаром українці святкуватимуть наймістичніше і найвеселіше свято літнього сезону - День Івана Купала. У народі його називають «чаклунським», а також знаменним, оскільки лише один в день році можна стикнутися з потойбічним і спробувати дізнатися про майбутнє.

У цій статті ми розберемося з історією свята, його традиціями і особливостями, що допоможе вам не тільки дізнатися більше про старовинне свято, але і дозволить відзначити його, як можна більш весело і незвично.

Історія головного містичного свята літа

Під поняттям «День Івана Купала» традиційно мається на увазі східнослов'янське свято, яке святкується в ніч з 6 на 7 липня. Празднецтва зв'язуються з так званим Івановим днем, коріння якого сягає в далеке минуле.

День Івана Купала входить в список головних свят сонячного календаря і широко відомий через використання магічних прийомів очищення вогнем і водою.

Популярні новини зараз

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Згідно з даними вчених, саме цей День є єдиним з усіх збережених язичницьких традицій, на які не вплинули християнські традиції.
Походження свята до сих пір вивчається сучасними істориками, філологами та іншими представниками гуманітарних дисциплін.

Вперше Свято Івана Купала почали святкувати ще в минулому тисячолітті - до хрещення Русі. В ті часи гуляли 22 червня по сучасного стилю. Свято присвячувався нехристиянські Святому Івану, а язичницьким богам. Саме в цей день спостерігається літнє сонцестояння, яке в слов'янської міфології і сучасній езотериці вважається найсильнішим енергетичним днем.

Історія свята пов'язана з містикою. У давнину, як і сьогодні, саме цей день вважався найбільш магічним, оскільки найдовший світловий день в році дарував нову енергію і можливість зустрітися зі світом чарівництва, богів і магічних істот.

Назва «Івано Купало» дійшло до нас з дохристиянських часів. Стародавні слов'яни в цей день вшановували своє божество родючості - Купало. Незважаючи на те, що язичницькі традиції були давно забуті, а неоязичництво не отримало масової популярності, свято давнього бога зберігло свою назву, яку доповнили вже християнською термінологією, після чого і народилося «Свято Івана Купала».

Відповідно до існуючої версією, торжество проходить в честь Івана Предтечі - хрестителя Ісуса Христа. Однак, дане свято припадає на більш пізню дату, що не збігається з сонцестоянням. Таким чином Івана Купало є гібридним святом, що поєднує в собі слов'янські традиції і християнську дату святкування.

День Івана Купали сьогодні і вчора

Історія виникнення свята має традиції, що йдуть ще в минуле тисячоліття. Саме День Івана Купала визнається єдиним святом древніх слов'ян, що дійшли до наших днів.

Однак, древній і популярний в народі День ніколи не був державним вихідним і не зможе стати таким у найближчому майбутньому.

Цього року вечір Івана Купала припадає на вихідні дні, що дозволить більшій кількості людей зануриться в містику цього дня.


Тисячолітні традиції для всіх

Вечір свята асоціюється з вогнищами. Вінки також є одним із знаків найбільш містичної команди ночі. Однак, чи знайомі ви з цим значеннями даних символів? - Відповіді, ви знайдете нижче.

Вогонь є символом енергії та очищення, а традиція стрибків над багаттям призначена для позбавлення від хвороб, негативу иа потрібна для «обнулення».

Любовні пісні також є символом цієї ночі і асоціюються з дівчатами і жінками, що знаходяться в пошуках супутника життя і любові. Обряди Івана Купала пов'язані з масовим виконанням пісень романтичного характеру, перевдяганням у святковий одяг з вишивкою, зробленного з натуральних матеріалів і розпущеними зачісками.

Весілля, то, що століттями цікавило жінок, гадаючих на Івана Купала. За традицією, саме в цей день можна дізнатися ім'я майбутнього судженого.

Представниці прекрасної статі також надягають вінки. Однак, в наші дні святкові прикраси найчастіше роблять для того, щоб розмістити гарне фото в соціальні мережі, що лише додає святу сучасності і популярності.

Слов'янські та українські традиції з'єдналися в цей день, який поєднує в собі обряди язичників і християнську традицію. В наші дні перед вечіром Івана Купали прийнято проводити всеношню службу. У церквах по всій країні проходять вечірні служби, які шанують пам'ять одного з найбільш шанованих християнських святих - Іоанна Хрестителя.

Обряди і традиції на Івана Купала.

Святкування починається вже ввечері 6 липня, коли народ збирається у найближчих водойм. На берегах влаштовують гуляння, співають пісні, грають в народні ігри, водять хороводи і звичайно ж, палять ритуальне багаття.

Якщо в купальську ніч дозволяє погода, то гуляння закінчується урочистим спаленням солом'яного опудала, яке символізує Сонце. У народі також прийнято спалювати купальське деревце - ще один символ цього старовинного свята. В якості даного символу виступає молода береза ​​або ялинка, яка попередньо прикрашається різними вінками і стрічками.

Відзначимо, що обидва символи найбільш містичного свята в році можуть не тільки спалити, але і втопити в найближчому водоймищі.

Вогонь і багаття є головним символом купальського дня. Звичаї полягають в тому, щоб стрибати через багаття, веселитися і спалювати власні старі речі, що сприяє очищенню, і символізує прихід нового в життя.

Ворожіння також є обов'язковою частиною купальського дня. Прикмета цього дня може показати дівчині, чи вийде вона заміж протягом року чи ні. Кожна незаміжня дівчина в цей день може сплести собі вінок з квітів і рослин і пустити його вниз по річці. У центрі «конструкції» попередньо встановлювали лучину і свічку, що допомагало стежити за власною прикрасою.

Дівчата дивилися, чий вінок пропливе далі інших, а «переможниця» народного «змагання», за традицією, отримувала доказ того, що проживе у довгому та щасливому шлюбі.

Забобони стверджували, що в ніч Івана Купала можна спокійно купатися в річці і не боятися того, що станеш жертвою нечистої сили. Згідно з легендою, саме з 6 на 7 липня всі русалки та інші міфічні істоти покидають місця проживання.

Стародавні слов'яни і українці готувалися до свята цілий день і вкрай серйозно ставилися до святкування. Гуляння в містах та селах проводилося на березі, яке вважалося найбезпечнішим місцем, оскільки День Івана Купала - день нечисті, яка покидала воду і виходила на берег.

Однак, збираючись разом, люди захищали себе від негативних проявів містичного світу і весело проводили час разом.

Керувала народним гулянням спеціальна людина - розпорядник свята. За традицією, це був дорослий чоловік, який стежив за святом і поведінкою його гостей.

Заговори допомагали косити трави і готувати безпечне місце для гулянь. Місце для святкування розчищали від рослинності ще на світанку, в той час, коли трави ще несуть на собі крапельки роси. Готова поляна прикрашалися новим ритуальним деревом, складеним з гілок верби. Також місце могло мати опудало Марени або Купала, виконаних з соломи.

Днем також заготовляли дрова для багать. Цією роботою також займалися молоді хлопці, оскільки полум'я палили всю ніч, а для його підтримки потрібно було багато деревини. За традицією, головне багаття мав було бути дуже високим, щоб відлякати нечисту силу.

Правила ворожіння в самий містичний день в році

Свято Івана Купала традиційно подобається дівчатам, які хочуть дізнатися ім'я судженого. Тільки цієї ночі можна було з упевненістю дізнатися про подальше особисте житті.

Багато дівчат ходили в поле і зривали дві травинки, які приносили додому і вішали на стіну, при цьому «назвавши» одну своїм ім'ям, а другу - ім'ям обранця.

Якщо травинки тягнулися одна до іншої, то ворожіння - вдале і шлюб у дівчини буде, якщо ж ні, то доля союзу вважалася приреченою.

Однак, головною рослиною свята Івана Купала є містична папороть. Саме в цю ніч одна з найкрасивіших рослин в світі нібито розквітає на одну мить. Якщо встигнеш, зірвати квітучу папороть, то зможеш загадувати бажання, які будуть виконуватися, а щастя не покине тебе ніколи.