Українські вчені знайшли під церквою в селі Суботів підземний об'єкт, за всіма ознаками схожий на склеп. Фахівці припускають, що це поховання гетьмана Богдана Хмельницького, яке шукали понад 300 років.

Могилу, яку шукали кілька століть, знайшли в Свято-Іллінської церкві. Про це повідомляє сайт громадської організації "Фонд Великий льох". Саме на замовлення цього фонду вчені і проводили дослідження.

До слова, громадська організація названа за поемою Тараса Шевченка, в якій є згадки про безуспішні пошуки могили Хмельницького.

Популярні новини зараз

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок

Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою

Показати ще

Археологи зазначили, що під час робіт в церкві застосовували один з найпоширеніших і перевірених у світовій практиці геофізичних методів - високочастотне електромагнітне зондування або георадарний метод. За допомогою 4 георадарів, у яких різна робоча частота, фахівці обстежили простір під підлогою церкви.

"Раніше не було можливості досліджувати підземний простір до такої глибини, не руйнуючи його. За результатами обробки даних георадарного зондування ми отримали чітке тривимірне зображення аномалії в центральній частині церкви. Її геометрія і розміри (довжина 3 м, ширина 1,3 м) відповідають об'єкту , схожому на склеп", - розповіли археологи.

Вчені впевнені, що нові дані про поховання Хмельницького можуть поміняти загальноприйняту версію його смерті і розкрити головну інтригу кількох століть.

"На нас чекає низка приголомшливих сенсацій", - резюмували дослідники.

Згідно з офіційною версією, Хмельницький помер 27 липня 1657 року в тодішній столиці Української держави - Чигирині. Поховали гетьмана в родовому маєтку в Суботові, в склепі Іллінської церкви 25 серпня. Однак згодом з'явилася версія про знищення могили Хмельницького польськими військами в 1664 році.

Якщо буде доведено справжність склепу Хмельницького, українці нарешті отримають першу могилу українського гетьмана і шанс на створення національного пантеону. Основне призначення якого - на могилах відомих українців об'єднати живих і допомогти їм відчути гордість і причетність до творення великої історії свого народу.

Нагадаємо, обрання Хмельницького гетьманом стало початком повстання, під час якого Річ Посполита втратила контроль над більшою частиною українських земель

Як повідомляв портал Знай.ua, в 1708 році російські війська під командуванням Олександра Меншикова зруйнували гетьманську столицю Батурин, закатувавши понад 6 тисяч мирних жителів міста.

Також Знай.ua писав про маловідомі факти з життя Івана Мазепи