Жест "коза" за популярністю може по праву стати в один ряд з британським Victory з римським "палець вгору" і з американським "ОК". Але звідки він з'явився і як він став головним жестом в рок-культурі? Рок-музиканти та їхні шанувальники то і справа підводять руку з притиснутими до долоні великим, середнім і безіменним пальцями.

Цікаво, що жест популяризував Ронні Джеймс Діо видатний вокаліст, знаменитий насамперед працею в таких групах, як Rainbow, Black Sabbath і Dio. Про це повідомляє Фактрум.

Ронні Джеймс Діо

"Навряд я перший чоловік, який склав так пальці. Це все одно, що винайти колесо, - розповідав Діо. Але, напевно, можна сказати, що я ввів його в моду. Це був символ, який відбивав все, що пов'язано з нашою групою. У ньому немає нічого "диявольського". Моя бабуся-італійка говорила, що це відлякує "malocchio", захищає від пристріту. Всього лише символ, але у нього магічне значення, і, мені здається, це чудово поєднувалося з Black Sabbath. Тепер його використовують всі підряд, і він як ніби втратив своє первісне значення".

Варто відзначити, історики вважають, що цей жест корінням з Італії. Жест на насправді схожий на роги. Італійці порівнювали це з рогами Асмодея - князя демонів або, просто кажучи, з Сатаною.

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

До речі, металісти змінили звичну для рокерів козу, розгорнувши руку іншою стороною. Ймовірно, Діо не помилився, сказавши, що жест втрачає своє первісне значення. Але і з цим можна посперечатися.

Так у Середньовіччя, коли віра у відьом і чарівників була культом, що перетворився в параною, яка коштувала життя тисячам звичайних людей на вогнищах інквізиції, ходили чутки, що "коза" — знак вітання демонів і іншої нечесті, а також їх служителів. Тому жест був заборонений.

Але у багатьох давніх культурах світу "коза" в рокерському виконанні використовується як захист від потойбічних сил, здатних нашкодити людині.

У індуїстській культурі існує жест, максимально схожий на "козу", - кара-мудра, сакральне значення якого полягає в у відлякуванні злих духів.

Цікаво, що виставлені вказівний палець і мізинець також знайшли відображення в християнстві.

На фресках і мозаїках можна зустріти святих, що показують такий жест, але цікаво, що варіація ближче до "кози" металістів: демонструється тильною стороною долоні до глядача. Призначення дещо інше - блага звістка, або ж банально - заклик до уваги.

При всій своїй багатозначності "коза" стала справді культовим жестом, який зрозуміють у багатьох країнах світу. Зрозуміло, що використовувати його потрібно акуратно і тоді, коли це доречно.

Нагадаємо, що означають два пальці у англійців. Це стара і патріотична легенда.

Як повідомляв портал "Знай.uа", з цією пташкою пов'язана не одна легенда, міф і прикмета, але чому саме у зозулі запитували скільки залишилося жити.

Також "Знай.uа" писав, звідки пішов вислів, який дав ім'я персонажу з "Аліси в Країні чудес".