Льва Толстого, класика світової літератури, називають майстром психологізму, творцем жанру роману-епопеї, оригінальним мислителем і вчителем життя.

Його погляди і переконання лягли в основу цілої релігійно-філософської течії, яку називають толстовством. Літературна спадщина письменника склала 90 томів художніх і публіцистичних творів, щоденникових нотаток і листів, а самого його не раз номінували на Нобелівську премію з літератури і Нобелівську премію світу.

Лев Толстой і Софія Андріївна

Але мало хто знає, що у письменника була жахлива манера письма. І лише завдяки старанням його дружини Софії Андріївни у нас є можливість читати всі шедеври.

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

В рукописах Льва Толстого безліч незрозумілих умовних знаків, перекреслення, переноси. Розібрати його могла тільки його дружина, якій доводилося незліченну кількість разів переписувати "Війну і мир". Якщо ви так і не подужали твір, то уявіть як було Софії Андріївні.

До речі вивченням почерку займається графологія. Згідно з цією наукою, за почерком можна дізнатися справжню індивідуальність людини, включаючи емоційні проблеми, чесність, страхи, захисні реакції й інші особливості.

Кажуть, що за почерком можна дізнатися про людину навіть більше, ніж вона може розповісти про себе сама. Але, ймовірно, таку майстерність можуть освоїти не всі.

Так з Товстим сталася досить неприємна історія, пов'язана з почерком. Психіатр Чезаре Ломброзо, проаналізувавши почерк письменника, зробив висновок, що його володар – жінка легкої поведінки з психопатичними нахилами.

Але Толстой не побоявся через кілька років зустрітися з Чезаре, до одностайності вони природно не прийшли.

Чезаре Ломброзо

Ламброзо писав: "Я бачив досконалу неможливість говорити з ним, не дратуючи його, про деякі предмети і особливо про те, що у мене більше всього лежало на серці, – переконувати його, наприклад, у справедливості теорії "природжених злочинців", яку він уперто заперечував… тут між нами височіла духовна стіна, яка заважала нам розуміти один одного. Стіна ця полягала в його дивовижному тверджені, що ні моя, ні інші теорії кримінального права не пояснили ще, на чому людські суспільства засновують своє право карати злочинця… Кілька місяців після цього я, читаючи його "Воскресіння", знаходив там фактичні докази того, що я марно надривав свої легені".

Лев Толстой

Толстой, щодо цієї зустрічі, був більш рішучим:

"15 серпня 1897. Ясна Поляна. Продовжую працювати. Рухаюсь вперед. Був Ломброзо, обмежений, наївний дідок!".

Нагадаємо, перший вірш в історії людства написала принцеса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці імена великих людей, увічнені в речах.

Також "Знай.uа" писав, неймовірні факти з життя легендарної співачки Квітки Цісик.