Ван Гог проповідував Слово Боже, відстоював права шахтарів і обожнював жовту фарбу. Художник, чиї роботи сьогодні купують за неймовірні суми, займався живописом всього 10 останніх років свого життя. Мало кому відомо, що він продав не одну, а 14 картин та 100 малюнків.

Ми розповімо яким був знаменитий нідерландський художник, один з найяскравіших представників постімпресіонізму.

Ван Гог – торговець предметами мистецтва

Вінсент не відразу вирішив стати художником і перш ніж знайшов покликання життя спробував себе в торгово-мистецькій сфері, працюючи у фірмі свого дядька в Лондоні. Маючи справу з живописом, Ван Гог навчився її розуміти і любити. Але через характер був звільнений з роботи, незважаючи на родинні зв'язки з самим власником.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Ван Гог – проповідник

Довгий час Ван Гог хотів стати священиком, як його батько і дідусь. Всім дітям в їх сім'ї з самого раннього віку прищеплювалася любов до релігії, оскільки батько був священиком. Вінсент цікавився Біблією, займався її перекладом. Готувався до іспитів в університет в Амстердамі на факультет теології, але інтерес раптово згас.

Через роки відвідував протестантську місіонерську школу неподалік від Брюсселя, і навіть був відправлений на півроку на південь Бельгії читати проповіді біднякам. Там Ван Гог виявив надзвичайну старанність, за що був нагороджений довірою місцевих жителів. Вони навіть доручили йому клопотати від імені робітників до дирекції шахт для поліпшення умов праці.

Але в цій справі Ван Гог зазнав краху. Клопотання не тільки було відхилено, але і самого Ван Гога відсторонили від служби. І без того ексцентричний і запальний молодий чоловік переніс такий провал дуже болісно.

В останній місяць життя при жахливих умовах, він зрозумів, що релігія не здатна допомогти в дійсно складних ситуаціях.

Ван Гог. Спальня Ван Гога в Арлі, 1888

Горе-учень

Депресія після невдалого пастирського досвіду підштовхнула Ван Гога на пошуки себе у живописі. Він навіть вступає в Брюссель в Королівську Академію витончених мистецтв, але, провчившись рік, йде.

Але не кидає живопис, він багато і старанно працює самостійно, бере приватні уроки, вивчає різні техніки.

За своє творче життя Ван Гог написав безліч автопортретів. Для нього це було однією з форм самопізнання і самовираження.

Знехтуваний в Парижі

Найпродуктивніший період художника – паризький. Тут він знайомиться з імпресіоністами, які справляють на нього істотний вплив. Тут же Ван Гог бере участь у багатьох виставках, але публіка категорично не сприймає його роботи, змушуючи його повернутися до навчання.

Яскрава дієта

У нього була звичка не змивати кисті, а облизувати їх. Просто тому, що Ван Гогу подобався смак деяких фарб. Іноді кажуть, що фарби він не жував і не ковтав, а тільки тримав пензля в роті заради зручності і швидкості роботи.

Сам художник пише братові Теодору з приводу своїх улюблених жовтих фарб: "Зберу всі непотрібні залишки і з'їм".

Писав Ван Гог неймовірно багато: до 87 великих картин у рік. Левова частка фарб містила свинець. Дози цього металу художник брав ударні.

Ван Гог. Червоні виноградники в Арлі, 1888

Найближча людина

Особливою людиною в житті Ван Гога був його рідний брат Тео. Саме він підтримував його більше інших, допомагав в організації південної майстерні. Саме він намагався організувати посмертну виставку художника, але захворів психічним розладом і пішов за братом рівно через півроку.

Теодор трепетно ставився до листування з братом, зберігши 820 листів. Чого не можна сказати про Вінсента, в його речах було знайдено всього 83 листи, це дуже маленька кількість, враховуючи, що їх діалог тривав цілих 18 років. Це пов'язано з частими переїздами художника.

Загадкова смерть

У віці 37 років Ван Гог пішов з життя. Помер він від втрати крові після вогнепального поранення в груди з пістолета, яким художник відганяв птахів під час пленеру. Точно невідомо, чи було це самогубство чи замах.

Останніми словами Ван Гога були: "Печаль буде тривати вічно".

Ван Гог. Остання робота. Пшеничне поле з воронами, 1890

Нагадаємо, чому Ван Гог відрізав собі вухо.

Як повідомляв портал "Знай.uа", шедеври Ван Гога мають дивовижну долю.

Також "Знай.uа" писав, скільки картин продав Ван Гог за життя.