Носіння чоловіками шкарпеток з відкритим взуттям багато років вважалося злочином проти сексуальності і гарного смаку. У сучасній чоловічій моді поєднання шкарпеток з сандалями вважається безглуздим і всіляко висміюється.

Однак, ще якихось пару тисяч років тому римські легіонери ходили так без наслідків для особистого життя. Про це пише The Daily Telegraph.

Припускають, що римляни в'язали шкарпетки з допомогою голки. Обривки таких виробів 4–5 століття знайдені також в руїнах римського міста Антинополя на березі Нілу. Шкарпетки були пов'язані як рукавички: великий палець відділений від інших, щоб пропустити ремінець сандалі у проміжок.

На розкопках в англійському графстві Північний Йоркшир, розкопали військовий табір часів римської окупації Британії, де були виявлені зразки тканини, на цвяху, які скрипляли деталі давніх сандалій.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Археологи впізнали в них залишки вовняні шкарпетки. Небіжчик не був екстравагантним одинаком: волокна знайшли ще в 14 солдатських могилах неподалік. Як припускають дослідники, ймовірно, римляни одягалися так в холодну пору року.

Шкарпетки були необхідністю. Взимку в Йоркширі температура падала нижче нуля, але зимової форми в римській армії того часу не було. Утеплювалися як могли. Теплий одяг легіонерів надсилали з батьківщини.

"Я відправила тобі… кілька шкарпеток з Саттуа, дві пари сандалій і дві пари трусів", — говорить текст на табличці, знайдений в таборі Віндоланда на півночі Англії.

У холодних колоніях шкарпетки з сандалями доводилося носити навіть римським богам. Так під Лондоном виявлена ступня, яка була частиною бронзової статуї Марса. Під середземноморській сандалей бога війни чітко проглядається носок.

Нагадаємо, вперше світу показали давньогрецьку сукню, якому 3 тисячі років. Це одне з найважливіших археологічних відкриттів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", світу показали найдавнішу сукню в історії. Сукня дуже непогано збереглося, що важливо.

Також "Знай.uа" писав, хто і коли придумав каблук. Витоки каблука знаходили ще в глибоку давнину, спочатку він мав більш практичну функцію.