Дослідники розкрили неймовірні подробиці про масштабний проект Гітлера. Фюрер протягом 10 років будував неприступне укриття, яке прозвали Regenwurmlager, Табір дощового хробака.

Сам укріпрайон німці називали Oder-Warte Bogen, Пояс Варта-Одер. У радянських документах і літературі 1930-40-х роках він називався Одерським чотирикутником.

Будівництво табору почалося у 1932 році, після кризи в політичних відносинах Німеччини з Польщею.

Фортеця повинна була стати лише початком Підземного Рейху — до нестями амбіційний проект Гітлера. Фактично, це повинно було бути ціле місто під землею, зі всією інфраструктурою.

Популярні новини зараз

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Схема центральної ділянки укріпрайону Пояс Варта-Одер

Глибина закладення тунелів варіюється від 30 до 50 метрів в залежності від місцевості. Через всю систему проходить головний тунель довжиною більше 8 кілометрів.

Від нього відходять відгалуження поменше, які ведуть до окремих ДОТів і опорних пунктів. Крім тунелів, під землею були зведені 18 вокзалів зі стрілочними роз'їздами для вузькоколійної дороги.

Надійно укриті під землею промислові комплекси були б недоступні для бомбардувань союзників. Багатокілометрові підземні лабіринти призначалися для зв'язку між спецлабораториями, розміщеними на території окупованих країн.

Оціночна вартість всіх робіт на комплексі склала більше 600 млн рейхсмарок.

Карта Табору дощового черв'яка

Під землею ж велася робота по створенню ядерної енергетичної установки. Лабораторію Хайгерлох нацисти надійно сховали під монолітною скелею.

Через кілька років після Другої світової війни союзники виявили мережу недобудованих тунелів по всій Німеччині. Це і все, що залишилося від так званого Підземного Рейху.

Цікаво, що в тунелях досі працює природна вентиляція. Повітря чисте і приємне, а цілорічна температура завмерла на позначці у 10 градусів.

Офіційно в підземну частину Мезирецького укріпрайону можна потрапити тільки в двох місцях які є музеями. Інші входи надійно закриті гратами.

Нагадаємо, стала відома справжня причина смерті Сталіна.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ЦРУ розсекретила таємні документи, які проливають світло на багато моментів особистого життя одіозного диктатора Адольфа Гітлера.

Також "Знай.uа" писав, як фюрер боровся з венеричними хворобами.