Загибель групи Дятлова досі залишається однією з головних загадок минулого століття. 60 років тому при таємничих обставинах в горах Уралу загинула група туристів під керівництвом Ігоря Дятлова, проте обставини тієї трагедії досі не розкриті.

Чому дев'ять молодих і здорових людей загинули? Свою версію подій, які сталися далекої лютневої ночі 1959 року, запропонував ще один експерт.

Так Анатолій Ярусів, кандидат технічних наук, стверджує, що студентів могла згубити отруйна хмара – вони померли від хімічного отруєння діоксидом азоту, важких поранень і переохолодження.

На думку фахівця, така хмара діоксиду азоту могла з'явитися через невдалий запуск ракети з космодрому Плесецьк в Архангельській області або з Байконура. Туристи потрапили в справжню хімічну атаку – вони почали задихатися, втрачати зір, їх охопив дикий страх.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

"При панічному спуску льодяним схилом, усіяний стирчать камінням, задихаються і осліплі туристи падали і при цьому отримували важкі поранення", – каже Ярусів. У результаті жоден з учасників групи не вижив.

Це багато що пояснює. В тому числі, то чому туристи били роздягненими. Можливо отруйний газ застав їх у той момент, коли вся група вже відпочивала.

Коли на місце трагедії прибули пошуково-рятувальні групи, отруйна хмара вже розсіялася - пройшло вже більше трьох тижнів.

Проте очевидці тих подій відзначали, що деякі молоді ялинки на кордоні лісу стоять наче обпалені. У роті і дихальних органах загиблих туристів знайшли піну, а шкіра їх мала коричневий відтінок, що теж вказує на ознаки хімічного впливу діоксиду азоту.

Варто відзначити, що прокуратура планує представити результати роботи на місці загибелі групи Дятлова в серпні цього року. Керівник слідчої групи Андрій Курьяков повідомив, що фахівцям вдалося отримати нові відомості про трагедії на перевалі Дятлова, де 60 років тому загинула група з дев'яти туристів за нез'ясованих обставин.

Нагадаємо, працівники прокуратури відтворили обставини загибелі групи Дятлова під час недавнього експерименту. В результаті чого з'ясували, маршрут був занадто складним навіть для досвідчених туристів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", виявили випадковий фрагмент відео, на якому можна розгледіти дивну аномалію на перевалі Дятлова. Однак це, як і деякі інші деталі, ніяк не пояснюють усіх таємниць тієї давньої трагедії.

Також "Знай.uа" писав, що насправді сталося з дівчиною з групи Дятлова. Перед виходом на маршрут Люда багато спілкувалася з геологами з селища, де група зупинилася на ночівлю, і кілька сторінок щоденника списала словами з мови мансі.