Відомо, що драконів у реальному світі не існує, але в період мезозою на землі ходила дуже схожа істота. В цьому переконалися багато вчених.

21 березня 2011 року на території сучасної канадської провінції Альберта екскаваторник Шон Фанк спокійно працював, не підозрюючи, що незабаром на його шляху з'явиться дракон. Ківш екскаватора зачепився за щось велике і тверде.

Через кілька хвилин екскаваторник і його начальник Майк Греттон вже розглядали червоно-коричневу породу: скам'яніле дерево або чиїсь кістки?

На перший погляд знахідка нагадує значну, метра три, скульптуру динозавра. Кістяні пластини покривають шию і спину, виразно помітні окремі сірі луски. Шия витончено повернена вліво, ніби ящір намагається дотягнутися до соковитої рослини. Цей екземпляр виявився однією з кращих скам'янілостей динозаврів.

Популярні новини зараз

ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

А для палеонтологів, між іншим, виявити добре збереженого ящера — все одно, що отримати Нобелівську премію.

З'ясувалося,110 мільйонів років тому на березі річки помер травоїдний нодозавр вагою в 1,3 тонни і довжиною 5 метрів. Тіло винесло море, де в донної бруду сталася мінералізація тканин. Дно перетворилося в нафтові піски, які чудово зберегли голову і шкуру з пластинами.

Тільки щоб очистити динозавра, палеонтологам знадобилися 7000 годин. Скам'яніла мумія виглядає як казковий сплячий дракон.

Після копіткої роботи у шкурі вдалося виявити продукти розпаду меланіну і встановити, що панцир канадського нодозавра був червоно-коричневого кольору.

"Це було просто приголомшливе відкриття, — говорить Вікторія Арбор, палеонтолог з Королівського музею Онтаріо, що займається панцирними динозаврами. - Цей динозавр - представник абсолютно іншої епохи, іншої екосистеми, і він у відмінному стані".

Нагадаємо, американські вчені виявили скам'янілості величезних гіперкарніворів – гігантських м'ясоїдних хижаків, які полювали на слонів і бегемотів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", знайдений унікальний зразок шкіри стародавньої рептилії. Зразок тканин належав невеликому динозаврові, який жив 100 мільйонів років тому.

Також "Знай.uа" писав, виявили величезну кількість останків птерозавра при розкопках в регіоні Дамухи провінції Сьєнфуегос в центральній частині острова.