Середньовіччя — це не тільки собори, інквізиція, замки і турніри, це ще інфекції хвороби і бактерії. Вчені показали абсолютно нову сторону минулої епохи, а допоміг у цьому зубний камінь.

Мікрофлора, що населяє порожнину нашого рота, призводить до накопичення тверднучого нальоту і утворення зубного каменю. Аналіз його складу у жителів середньовічної Європи розповів про їх життя, харчування і хвороби. Про це Джеспер Ольсен і її колеги з Копенгагенського університету пишуть в статті, опублікованій в журналі Nature Communications.

Експерти зібрали зразки зубного каменю біля останків 21 чоловіка з датського села Тьерби, що жили тут між 1100 і 1450 роком. Як зазначили фахівці, чоловічий імунітет демонструє більш виражену запальну реакцію, полегшуючи пошук і аналіз відповідних білків.

Автори відзначають, що здоров'я ротової порожнини середньовічних людей залишало бажати кращого: у всіх досліджених останків виявилися ознаки ураження ясен, періодонтиту, і дрібні каріозні дупла, деякі люди встигли втратити частину зубів.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Як відзначили дослідники, в загальній складності було ідентифіковано більше 3700 білків, що потрапили сюди, наприклад, з їжею або з самого організму. Так, близько 50 молекул визначені як білки плазми крові — а значить, ясна нещасних кровоточили.

Але левова частка від 85 до 95 % білків виявилася результатом діяльності бактерій, на їх основі автори визначили близько 220 видів мікробів, що мешкали в ротовій порожнині середньовічних данців.

Бактерії, пов'язані з розвитком хвороб ясен і зубів, виявлялися у всіх зразків. Проте видовий склад цих мікробів був різним, дозволивши вченим розділити останки на дві групи.

Перша, більш численна, включала 16 осіб, мікрофлора яких була особливо шкідлива для зубів і ясен, і у семи з них дійсно збереглися сліди серйозних проблем з ними.

У другій групі такі свідоцтва знайшлися лише в одного, так і загальний стан ротової порожнини і мікрофлори було у цих п'ятьох краще.

Одні білки, що відклалися в їх зубному камені, вказали на присутність в основному помірно небезпечних Streptococcus sanguinis, а не куди більш шкідливих Streptococcus mutans.

Проте, вчені підкреслили, бактеріальне населення ротової порожнини сьогодні куди різноманітніше, ніж у Середні століття, коли сусіди харчувалися і жили практично однаково. Так, жителі Тьерби споживали в основному молочні продукти і овес — у наші дні мало хто обмежується таким невеликим набором продуктів.

Нагадаємо, як з'явилося один з найвидатніших винаходів людства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", показали найдавніші в світі виделки. Мало хто знає, що всі спроби ввести виделку у використання в XVII столітті наштовхувалися на запеклий опір Церкви.

Також "Знай.uа" писав, як середньовічна відьма зв'язалася з нечистим і народила кота.