На східній околиці Іспанії, у невеликій середземноморській бухточці, знаходиться Порт-Льїгат, який назавжди залишився б покинутим каталонським селищем, якби 89 років тому сюди не перебрався Сальвадор Далі зі своєю коханою Галою.

Саме сюди поверталися вони з будь-яких далеких подорожей, тут прожили всі 53 спільні роки.

У 1930 році батько Сальвадора Далі, не стерпівши блюзнірських витівок сина, виставив його з дому, і через кілька місяців великий сюрреаліст придбав колишню рибальську хатину біля відокремленого села Порт-Льїгат на іспанському узбережжі Коста-Брава.

Художнику довелося заплатити за цей райський куточок 20 000 франків, які отримав від віконта де Ноайля в якості авансу за картину "Старість Вільгельма Телля".

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показати ще

Старість Вільгельма Телля

Впродовж наступних чотирьох десятиліть Далі і його дружина, муза і модель Гала, скупили будиночки, які стояли за сусідством. Вілла перетворилася на сюрреалістичний простір з безліччю лабіринтів і прибудов, які прикрасили твори мистецтва, що відображали унікальні і нав'язливі ідеї генія.

Ця вілла стала для пари найріднішим місцем на землі, саме сюди вони поверталися в пошуках тиші, спокою і натхнення.

Далі захоплювався цим місцем і проводив на віллі найкращі моменти життя. Але, на жаль, тут йому довелося пережити і найгірший день – 10 червня 1982 року, Далі втратив Галу, цей день став останнім в історії кохання Сальвадора Далі до Порт-Льигату: після смерті дружини художник залишив своє середземноморське житло і більше ніколи сюди не повертався. Адже навіть найкрасивіше місце на землі без коханої людини втрачає всі свої фарби.

Завдяки фотографу Чарльзу Хьюитту, який побував на віллі в 1955 році, ми маємо можливість провести один день із чудовим Далі.

Фотограф відвідав Далі, щоб зробити серію знімків для Picture Post, репортажний журнал, що видається у Великобританії з 1938 по 1957 рік, публікації "Один день з Сальвадором Далі".

Художник, який ніколи не упускав можливості ефектно блиснути перед публікою, сміливо позував перед фотокамерою.

Пропонуємо подивитися, як виглядали щасливі дні Сальвадора Далі:

Подорож будинком у Порт-Льгаїті — це можливість дізнатися ще одну сторону особистості Сальвадора Далі. Далі — сім'янина, іспанця і просто щасливої людини.

Нагадаємо, життя і світогляд Далі оповиті невидимою завісою таємниці — хоча він і вів публічне життя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Федеріко Гарсіа Лорка закохався у каталонського художника Сальвадора Далі, який тоді тільки починав свою стрімку кар'єру.

Також "Знай.uа" писав, дивовижні факти з життя неймовірного Сальвадора Далі.