Швидше за все, в світі не знайдеться жодної людини, яка б не чула про Титанік. Величезний пароплав зіткнувся з айсбергом 14 квітня 1912 року, коли перетинав Атлантику на шляху з Саутгемптона в Нью-Йорк.

Занурений в темну морську безодню лайнер з того часу безжально роз'їдають бактерії іржі, прогризаючи в корпусі химерні дірки і утворюючи "ржавостити". Передає Хвиля.

Відомо, що частини Титаніка лежать на глибині 3 750 метрів або близько 4 км. В процесі занурення під воду судно тріснуло і розкололося на дві частини, які зараз лежать на відстані близько 600 метрів одна від іншої. Біля них в радіусі кількох сотень метрів знаходяться численні уламки і предмети, в тому числі величезний шматок корпусу судна.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Вперше їх виявила експедиція Роберта Балларда в 1985 році, хоча спроби відшукати уламки пароплава робилися і до цього.

Адже багато хто вважав, що на Титаніку знаходяться коштовності і інші артефакти на велику суму грошей. Дещо водолазам з 17 різних експедицій вдалося підняти на поверхню, включаючи особисті речі пасажирів і величезний шматок обшивки.

Однак про те, щоб підняти з дна корпус пароплава, мови давно не йде. Справа в тому, що носова і кормова частини глибоко пішли в донний мул і перебувають дуже жалюгідному стані.

Вони покриті багатошаровою іржею, товщина якої постійно зростає. При спробі підняти їх з дна, найімовірніше, корпус остаточно зруйнується.

Більш того, уламки Титаніка давно стали частиною підводної екосистеми. Вони покриті нальотом, який утворився в внаслідок продуктів життєдіяльності мікроорганізмів. На корпусі і біля нього проживають 24 види безхребетних тварин і 4 види риб, деякі з яких навіть харчуються металевими і дерев'яними конструкціями.

Під час чергової експедиції 1991 року на поверхню з метою хіміко-біологічного дослідження було піднято кілька фрагментів іржі, в зразках якої пізніше фахівці виявили раніше невідомий вид бактерій, що отримав назву Halomonas titanicae.

На думку мікробіологів, він повністю розсиплеться на невеликі фрагменти на рубежі XXI і XXII століть. Можливо, вціліють лише масивні металеві конструкції, двигуна або якоря.

Нагадаємо, через 107 років з'явилися нові версії катастрофи Титаніка. Загибель корабля, який вважався непотоплюваним, стала найзнаменитішою катастрофою на морі в історії людства.

Як повідомляв портал "Знай.uа", показали смачне і п'янке меню ресторанів Титаніка.

Також "Знай.uа" писав, в мережі показали унікальні знімки Титаніка і його пасажирів, від яких сльози самі навертаються на очі.