Мало кому відомо, що в Америці до 1920-х років страти тварин за рішенням судів було звичною справою. Як правило, вбивали собак і коней, коли ті своїми діями приводили до смерті людей. Однак, кілька страт дісталося і на долю нещасних циркових слонів. Першою страченою вважається слониха Топсі.

Топсі була привезена з Індії, висотою у 10 футів, і 11 дюймів в довжину. Топси була привезена для цирку за 28 років до її страти, її возили з виставами по всій країні, вона працювала на будівництві парку в Коні-Айленді, штат Нью-Йорк.

За 2 роки до описуваної події Топсі змінилася, стала більш агресивною і іноді некерованою. За однією з версій після чергового виступу слониха вийшла з під контролю і задавила 3 осіб, включаючи жорстокого дресирувальника, який намагався змусити Топсі з'їсти запалену сигарету.

Але як це зазвичай буває, винуватцями того, що сталося, були не люди і їх жорстоке поводження з твариною, а нещасна налякана слониха, яка намагалася себе захистити.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Спочатку в якості способу страти було обрано повішення, але після протесту, заявленого Американським товариством по запобіганню жорстокому поводженню з тваринами, господарі Топсі були змушені вдатися до більш гуманного способу.

Варто відзначити, що пізніше шкуродери, під час страти слонихи Мері, все ж випробували цей спосіб.

Страта цирковий слонихи Мері через повішення.

Винахідник Томас Едісон запропонував убити слониху за допомогою змінного струму, що застосовувався для страти злочинців-людей з 1890 року. Для Едісона представилася чудова можливість продемонструвати небезпеку змінного струму, який може бути смертельним навіть для слона.

Зазначимо, що страта слона відбулася вже після введення електричного стільця як методу страти.

У неділю 4 січня 1903 відбулася страта слона в Луна Парку Коні-Айленда. Причому за експериментом спостерігали понад 1500 осіб.

Для прискорення процедури страти Топсі попередньо нагодували морквою, начиненою 460 г ціаністого калію.

Потім співробітник компанії D. P. Sharkey приєднав до слонихи, у заздалегідь взуті у спеціальні сандалі, струмопровідний металевий трос і електроди, після чого через тіло Топсі був пропущений змінний електричний струм напругою 6600 В.

Смерть настала швидко, протягом десяти секунд, тварина промучилася недовго.

Співробітники компанії Edison Manufacturing Co. зняли процес умертвіння на кіноплівку, назвавши фільм "Електрична страта слона".

До речі, до цього випадку Томас Едісон та Джордж Вестінгауз боролися за те, щоб їх системи струму не були задіяні при винаході електричного стільця, інакше їх імена були б пов'язані зі смертю.

Томас Едісон ратував за те, щоб його система постійного струму була використана при освітленні міст, а не при страті. У свою чергу, Вестінгауз не бажав, щоб його система змінного струму асоціювалася зі смертю. Це б зашкодило їх компаніям, як вважали обидва винахідника.

Нагадаємо, як у Середньовіччя католицька церква почала знищувати кішок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дивна епідемія 1518 року згубила 400 чоловік.

Також "Знай.uа" писав, вчені з'ясували,чи була у неандертальцев схильність до насильства.