58 років тому людина вперше вийшла за межі планети Земля і побачила космос. На честь цієї епохальної події щороку 12 квітня у світі відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики.

Так відомо, що 12 квітня 1961 року Юрій Олексійович Гагарін на космічному кораблі "Восток" стартував з космодрому "Байконур", вийшов у космічний простір і здійснив політ по орбіті штучного супутника Землі. Цей політ тривав 108 хвилин.

Наземне обладнання і ракета "Восток" оснащувалися оптичною системою прицілювання, розробленої і створеної на київському заводі "Арсенал".

Пуском першого в світі космічного пілотованого корабля керував Головний конструктор Сергій Павлович Корольов.

Популярні новини зараз

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Показати ще

Після старту ракети-носія Корольов вимовив фразу, яка також увійшла в історію:

"Тільки би злітав і повернувся живим!"

Про те, що побачив перший космонавт, коли вийшов на орбіту, свідчить повна стенограма його переговорів з Землею. Після здійснення одного обороту навколо Землі спусковий апарат корабля здійснив посадку на території СРСР в Саратовській області.

Всі слова Юрія Гагаріна, виголошені ним під час польоту, починаючи з епохального "Поїхали!", були зафіксовані портативним магнітофоном "Зірка" київського виробництва.

На висоті декількох кілометрів від поверхні Землі, у відповідності з наміченою програмою, космонавт катапультувався і здійснив посадку на парашуті поблизу спускного апарата.

Гагарін приземлився у 10 годин 55 хвилин за місцевим часом на м'яку ріллю біля берега Волги поблизу села Смєловка Тернівського району Саратовської області.

Значення цього польоту важко переоцінити - він відкрив епоху пілотованих космічних польотів і освоєння людством космічного простору.

Чому саме Гагарін?

Відбір проходив не по навичкам або заслугам, перевірками керував Корольов і в першу чергу дивився на фізичні дані претендентів. За словами матері космонавта, Юрій пройшов якийсь неофіційний іспит, влаштований Корольовим.

Перші ракети були обмежені в розмірах і вантажопідйомності. Зріст, трохи не коштував льотчику кар'єри, але у цей раз став щасливим квитком.

Зріст Юрія був 165 см, а за деякими даними і зовсім 157. Вага майбутнього космонавта становила 68 кг – будь Гагарін більше, він міг би і не поміститися в космічному кораблі.

Після численних перевірок Гагаріна затвердили, як одного з 20 передбачуваних майбутніх космонавтів. У березні 1960 року льотчик приступив до тренувань.

Нагадаємо, дивовижну історію жінки, без якої людство не полетіло б на Місяць.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у мережу злили невідомі кадри з першого польоту на Місяць.

Також "Знай.uа" писав, історичною подією для всього людства став політ NASA на Місяць у 1968 році, але чому людство так і не повернулося на супутник Землі.