У цьому році виповнюється 386 років з дня, коли Галілео Галілей відмовився від свого вчення про геліоцентричну систему світу.

Зроблені одне за іншим відкриття Галілея помножили число прихильників геліоцентричної системи світу й одночасно змусили церкву підсилити переслідування коперниканців.

Італійський вчений був змушений стоячи на колінах зректися своїх наукових пошуків. Зробив він це на тому самому місці, де вченого Джордано Бруно зачитали смертний вирок.

Після цієї події дослідники відправлять у вигнання — він буде жити в самоті на своїй віллі Медічі.

Популярні новини зараз

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів

В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Відомо, що великий учений зробив відкриття, що Сонце обертається навколо своєї осі і на підставі спостережень зробив висновок, що обертання навколо осі властиво усім небесним тілам і про те, що єдино правильною є геліоцентрична система світу, запропонована Миколою Коперником.

Також історики встановили, що фразу: "А все-таки вона крутиться", – Галілей насправді не говорив.

Через століття до цієї думки у Ватикані прийшли самостійно. Оскільки хотіли виправдати вченого до його 400-річчя в 1964 році, але суд, призначений папою Павлом VI, вирішив, що питання не безперечне. В результаті помилку папи Урбана VIII, який засудив Галілея, довелося виправляти Іоанну Павлу II.

Саме він розпорядився провести додаткове розслідування цього судового казусу, і в 1992 році Ватикан остаточно вирішив: судили марно.

Свою першу працю Галілео показав світу в 1586 році це були "Маленькі гідростатичні ваги", а в 1590 році була опублікована книга "Про рух" з нищівною критикою вчення Арістотеля.

Через кілька років учений став викладачем механіки, астрономії і математики в університеті Падуї.

Астрономією Галілей почав займатися пізніше – в 1606 році. Через 3 роки побудував свою першу підзорну трубу і почав систематичні астрономічні спостереження.

Наприклад, на місяці він побачив гори. А це означає, що поверхня супутника в якомусь ступені подібна з земний.

Також відкрив чотири супутники Юпітера. І встановив їх рух навколо планети спростувало помилкове представлення про те, що тільки Земля може бути центром руху небесних тел.

Далі Галілей виявив, що Венера – кулясте тіло, що світить відбитим сонячним світлом. Вивчаючи особливості зміни виду цієї планети, Галілей зробив висновок про те, що вона рухається не навколо Землі, а навколо Сонця.

Галілей починає все сміливіше пропагувати вчення Коперника. У 1616 році одинадцять видатних богословів розглянули вчення Коперника і прийшли до висновку про його хибність.

Дослідника викликали з Флоренції у Рим і зажадали припинити пропаганду єретичних уявлень про будову світу. Галілей був змушений підкоритися.

Однак, не закинув свої дослідження, через роки виходить його книга "Діалог про двох найголовніших системах світу – птолемеєву та коперникову", в якій Галілей говорить про хибність поглядів Аристотеля і Птолемея.

Відповідь інквізиції послідували негайно. Галілея викликали в Рим на суд. Не минуло й року, як Галілей став перед судом.

1633 року в домініканському монастирі святої Мінерви вченого змусили підписати "зречення" від своїх поглядів і до кінця життя тримали під наглядом інквізиції.

Нагадаємо, дослідники виявили в Сербії листи, які були написані геніальним вченим Ніколою Теслою.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Микола Коперник – автор геліоцентричної моделі світу, яка вважалася єрессю для його часу, але змінила наше уявлення про весь всесвіт.

Також "Знай.uа" писав, як інквізиція заборонила Коперника.