Як би ми не гордились тим, що є людьми – найвищим творінням природи, історія доводить, що творіння це не найкраще. Адже вся історія людства у певному сенсі – це історія міжгрупових протистоянь, ненависті та вбивств. Лише упродовж ХХ ст. на нашій планеті у геноцидах та етнічних чистках загинуло понад 250 млн. людей. Саме таку високу ціну платить людство за постійні прояви ворожості до "інших".

Україна пережила щонайменше 3 таких злочини проти людяності: Голодомор, депортацію кримськотатарського народу та Голокост.

Нацистська політика щодо євреїв – один із найжахливіших злочинів в історії людства. Це найвища міра порушення прав людини – масове вбивство мільйонів безневинних людей тільки за те, ким вони народилися.

Після Другої світової війни саме Голокост став однією з ключових причин появи "Загальної декларації прав людини", ухваленої ООН. Цей документ став світовою конституцією у сфері захисту людської гідності незалежно від расової, національної, соціальної, політичної чи релігійної приналежності.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Як показує життя, сучасна українська молодь має досить слабке уявлення про те, що таке Голокост. І це добре у тому сенсі, що молоді люди не стикаються з цим страшним злочином. Однак це погано тим, що молодь часто навіть не здогадується, що цей злочин безпосередньо пов’язаний з історією їхнього міста, села чи навіть родини.

Саме тому Центр "Мнемоніка" за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні реалізує проект "Створення інструментів боротьби з антисемітизмом та ксенофобією".

У рамках його реалізації створено короткометражний документальний фільм про одну зі сторінок історії Голокосту в місті Рівне. Про це розповів Петро Долганов, історик, політолог, експерт Центру суспільних дій "Civitas"

Варто зазначити, що до Другої світової війни євреї складали понад 60% населення Рівного. Але нацистська політика геноциду назавжди змінила соціокультурне обличчя українського міста.

І хоча у фільмі показана історія лише рівненського гетто, він дозволяє зазирнути в те страшне пекло, яке створили на нашій рідній землі фашисти.

Рівнянка Хая Мусман, якій пощастило пережити геноцид, дуже влучно висловилась про долю євреїв:

"Всі вони були звичайними людьми… Вони були людьми і, як усі люди на світі, мали право на життя. Вони загинули, не встигнувши стати старшими, в них залишався тільки час на смерть…".

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як маленька тендітна жінка Ірен Сендлер врятувала 2500 дітей з гетто.

Як повідомляв портал Знай.ua, за час існування Освенціма в ньому загинули, за деякими оцінками, від 1,5 до 4 мільйонів осіб.

Також Знай.ua писав, питання, як позбутися євреїв, захопило Гітлера ще з юності. Прийшовши до влади, він почав втілювати свої ідеї в життя.