Сьогодні в більшості країн світу, включаючи Україну, неділя є офіційним вихідним днем.

А вперше неділя була оголошено вихідним 20 березня 321 року. Саме в цей день римський імператор Костянтин Великий, який вісьмома роками раніше вперше дозволив вільне сповідування християнства, проголосив неділю днем відпочинку.

Жодне розпорядження влади в історії не дотримувалося з таким задоволенням, як едикт Костянтина.



На цей день ринки повинні були закриватися, а державні установи - припиняти будь-яку діяльність за винятком операцій зі звільнення рабів. Ніяких обмежень на землеробську працю, в якій була задіяна переважна більшість населення, не накладалося.

До едикту Костянтина громадяни Римської імперії відзначали цей день по-іншому. Давні римляни, як і єгиптяни, називали неділю "днем Сонця". Для перших Отців Церкви ця назва мала глибоке значення, бо для них сонце було символом Ісуса Христа. Відлуння цієї традиції збереглося в сучасній назві неділі в ряді європейських мов.

Костянтин дещо змінив традицію. А причиною тому послужив сон: напередодні найважливішої битви йому приснився хрест на сонці і напис, який обіцяв перемогу з цим знаком. Сон виявився віщим, Костянтин дійсно здобув перемогу. Тому-то імператор заборонив фізичну працю в неділю і присвятив її Господу.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

З тих пір в християнських країнах недільний день вважається святом - днем, коли віруючі зазвичай відвідують церкву. У деяких країнах, в яких офіційною релігією є іслам, а також в Ізраїлі, неділя є звичайним робочим днем.

Нагадаємо, у гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри

Як повідомляв портал Знай.ua, стародавні закохані єгиптяни обмінювалися зізнаннями і вдавалися до високої поезії

Також Знай.ua писав, як неосвічені варвари зуміли завоювати Римську імперію