20 березня 1639 року в Мазепинцях, на шляхетському хуторі Київщини, неподалік Білої Церкви народився український військовий, політичний і державний діяч Іван Мазепа. Сьогодні виповнюється 380 років від дня народження першого українського політика, який поставив питання про повну самостійність України, як держави.

З нагоди дня народженя Івана Мазепи пропонуємо відтворити цікаві та маловідомі факти з життя цієї непересічної особистості.

Як Мазепа убив Зеленського

Іван Мазепа народився у козацько-шляхетській родині Правобережжя. Батьком був Степан Адам Мазепа, а матірʼю Марина Іванівна Мокієвська. Їхньому шлюбу у 1638 році передувало засудження Степана Михайловича до позбавлення шляхетської честі через вбивство шляхтича Яна Зеленського.
Оскільки за цей необережний вчинок Степану загрожувало позбавлення шляхетської честі, врятувати його могло лише одруження.

Степану Мазепі загрожувало не лише позбавлення шляхетської честі, але й смерть. Врятувати його могло лише порозуміння з родичами загиблого і відшкодування збитків. Домовитися про це було непросто.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Тому "адвокатові" вдалося відтягнути на деякий час виконання вироку, а за цей час він встиг одружитися. Саме це швидке одруження та, імовірна, скора вагітність молодої дружини зіграли свою роль і невдовзі справу вдалося залагодити.


Яким було те весілля, невідомо, однак у належний час у подружжя народився первісток ‒ Іван Адам Мазепа. Ще через деякий час народилася донька Олександра (Олеся).

Мати, сестра і онука Мазепи були черницями

Мати після смерті чоловіка стала членкинею Луцького Хрестовоздвиженського братства. З часом стала черницею під іменем Марія, а ще пізніше прийняла схиму під іменем Магдалени. Від 1683 року була вже відома як ігуменя Києво-Печерського Вознесенського монастиря.

Наприкінці життя також керувала Глухівським дівочим монастирем. Аж до своєї смерті у 1707 році особисто вела справи, підписувала договори, листувалася з різними людьми. Все своє життя була неодмінною порадницею свого сина.

Невідомий художник. Портрет Марії Магдалени Мазепиної, XVIII ст.

Сестра Олеся тричі була заміжня: за Павлом Обидовським, Любомиром Витуславським та Яном Войнаровським. У першому шлюбі народився син Іван, у майбутньому полковник Ніжинський, московський стольник, зять Василя Кочубея. У другому ‒ донька Маріанна, яка потім, так само як бабуся та матір, стала черницею і закінчила життя у монастирі.

Онук зганьбив гетьмана Мазепу

Сестра Івані Мазепи у третьому народила сина Андрія, який став останньою надією гетьмана, та її не виправдав.
Після поразки під Полтавою Андрій пішов за дядьком у вигнання, однак стати його наступником не захотів.

Привласнивши усю військову скарбницю і залишивши Пилипа Орлика зі старшиною без жодних засобів існування, намагався осісти в Європі.

Однак, у 1716 році у Гамбурзі був схоплений шпигунами Петра І, відправлений спочатку до петербурзької Петропавлівської фортеці, а потім на поселення до Іркутська. Там же й помер у 1740-х роках нікому невідомим.

Мазепа увійшов у політичне життя України у складні часи

Як політик Іван Мазепа формувався на службі в гетьмана Петра Дорошенка. Освіта, яку він здобув у Києво-Могилянській колегії, в навчальних закладах Західної Європи, давала можливість йому виконувати важливі дипломатичні доручення, виступати посередником у переговорах із турецьким султаном, польським та московським царями. Перебуваючи під патронатом московського царя Петра I, проводив курс на відновлення козацької держави Війська Запорозького з кордонами часів Хмельниччини.

Іван Мазепа увійшов у політичне життя України у досить складні часи. Україна фактично була поділена на дві частини, що боролися між собою: одна – на боці Москви, інша – на боці Польщі. 25 липня 1687 року відомий політичний діяч та дипломат Іван Мазепа отримав гетьманську булаву на Коломацькій раді поблизу Полтави (нині – Коломацький район Харківської області).

В подальшому Мазепа намагався відновити авторитет гетьманства в Україні. Зробив великий внесок у економічно-культурний розвиток Лівобережжя. З 1704 року, після об’єднання територій Лівобережної та Правобережної України, – гетьман війська Запорозького обох сторін Дніпра (1687-1708).

Мазепа був першим українським гетьманом, який незмінно тримав гетьманську булаву протягом майже 22 років

Цей період характеризувався економічним розвитком України-Гетьманщини, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури. Прикметно, та за роки гетьманування Мазепи в Україні не виникло жодного селянського повстання.

Мазепа є найбільш відомим в Європі та Америці представником України

Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів. Про нього писали Вольтер і Байрон, Гюго і Словацький. Образ Мазепи відображали Жеріко і Делакруа.

Мартін Бернігерот. Портрет гетьмана Івана Мазепи, 1706 рік

Нагадаємо, 20 березня 1639 року народився найненависніший для Росії гетьман України Іван Мазепа.

Як повідомляв портал Знай.ua, Мазепа і Кочубей творять політичний детектив епохи Війська Запорозького.

Також Знай.ua писав, пам'ятник українському гетьману Івану Мазепі урочисто відправили із Києва до Полтави.