Британський археолог-любитель Стів Томлінсон, який проводив дослідження гирла річки виявив унікальну реліквію, яка належала прадавнім вікінгам.

За словами археологів, це дуже важлива знахідка, оскільки вона може виявитися останньою реліквією стародавнього народу. Вік рідкісного артефакту – близько 1000 років. Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

Під час робіт Томлінсон зауважив, що з грязьових відкладень ніби видніється якийсь предмет. Трохи розкопавши і витягнувши його на поверхню, фахівець зрозумів, що це старий черевик.

Але оскільки зроблений він був далеко не на сучасний манер, крім того, експерт мав деякий досвід в археології, він припустив, що знахідка може мати історичну цінність. І не помилився.

Популярні новини зараз

Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками

Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

Невдовзі Томлінсон показав свою знахідку науковцям, результати дослідження предмета здивували не тільки любителя, але і професіоналів.

Дослідники провели деякі аналізи, в тому числі, радіовуглецевий, який і показав, що взуття виготовили в період між 1017 і 1059 роками нашої ери.

Відомо, що саме в цей період на британських островах жили англосакси і вікінги. Тільки в 1066 році Вільгельмом Завойовником було засновано нову династію після розгрому військ короля Гарольда.

Вчені розповіли, що черевик в дуже хорошому стані незважаючи на свій вік. На ньому видно навіть сліди від пальців ніг. На їхню думку, збереженню послужила консервація глиною. Знахідку продовжать досліджувати, а потім передадуть до музею.

Відзначимо, вікінги робили взуття зі шкіри - акулячої, бичачої, а дорожче всіх вважалося взуття з телячої шкіри. Для того щоб взимку не ковзати на льоду, на черевики прив'язували спеціальні шипи.

Нагадаємо, Фарери став справжньою обителлю для вікінгів. Морські простори, зелені поля й дахи, величезні страшні скелі, це місце просто зобов'язане було стати будинком для скандинавських морських вовків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", археологи, проводять розкопки, в провінції Анталія (Туреччина) повідомили про сенсаційну знахідку. За словами турецьких дослідників, їм вдалося виявити меч вікінга.

Також "Знай.uа" писав, вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.