Бюстгальтер – елемент нижньої білизни з дуже цікавою історією. Одні, навіть будучи обмеженими в засобах, що готові нескінченно поповнювати свій гардероб новинками зі світу "супербра", інші вважають бюстгальтер мало не символом "поневолення" жінки.

1. Народження вбивці корсетів

Вважається, що перший ліфчик був створений господинею корсетній майстерні Ермінь Кадоль в 1889 році. В рамках Всесвітньої виставки, що проходила в Парижі, мадам Кадоль виставила виріб під назвою "Добробут" ("le Bien-Etre"). По суті, Ермінь Кадоль горизонтально розрізала корсет на дві частини і пришила до верхньої бретелі, тим самим звільнивши жінок

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

2. Перший бюстгальтер на кісточках і з застібкою

У 1893 році прорив зробила Марі Тусек, запатентувала в Нью-Йорку дивну модель "breast supporter" – "підтримувач грудей" на кісточках з перехресними на спині бретелями, та ще й з застібкою-гачком (hook-and-eye closure).

3. Ліфчик з хустинок

У 1914 році американка Мері Фелпс Джейкобс запатентувала "бюстгальтер без спинки" ("backless brassiere"). Згідно з легендою "народження" "ліфчика без спинки", Мері ніяк не могла змиритися з тим, що з-під вечірнього плаття з відкритою спиною неестетично виглядають фрагменти жорсткого корсета. І разом зі служницею пошила собі з двох носових хусток і декількох стрічок дивовижний елемент жіночого гардероба.

4. Перший бра-модельєр чоловічої статі

Очевидно чоловік втомився від нескінченних застібок і вирішив, що настав час створити новий супер зручний бюст. Весільну подорож перетворилася на тортури через незліченних гудзиків і гачків на нижньому білизна красуні нареченої.

Коли медовий місяць закінчився, обурений герр Ліндауер поспішив сконструювати бюстгальтер, який чоловікам буде легко знімати. У 1912 році на сцену вийшов німецький фабрикант Зигмунд Ліндауер.

5. Maidenform!

Проте, саме російська емігрантка Іда Розенталь розділила ліф на дві чашечки, розміри яких нарешті залежали від розміру грудей.

Стандартизувати розміри Розенталь допомагав чоловік – засновник відомої компанії з виробництва білизни "Maidenform".

Вставка між чашечками з еластичного матеріалу –також заслуга Іди, як і регульовані застібки, які фірма Maidenform запатентувала в 1942 році. Вже 1949 р. подружжя Розенталь розгорнули масштабну рекламну кампанію зі слоганом:

"Мені снилося, що я … в моєму Maidenform" ("I dreamed I ... in my Maidenform bra").

На рекламних плакатах дівчата в бюстгальтерах зображували актрис, бандиток, політиків, чарівних підсудних, шахісток і гравців на більярді, але одне залишалося незмінним: радість життя можлива тільки в бюстгальтері від Maidenform!

6. "Торпеди", які приковують погляд

У 1940–1950-ті роки найбільш популярною стає модель бюстгальтера bullet bra (torpedo bra). "Бюстгальтер-куля" ("бюстгальтер-торпеда") відрізнявся специфічної загостреною формою чашок.

Часом, звичайно, і до абсурду доходило.

Тим більше, що улюблені актриси – і Мерилін Монро, Софі Лорен, Елізабет Тейлор – задавали моду на "кулі". Від них не відставали і героїні пін-апу.

Жінки анітрохи не були збентежені – навпаки, на bullet bra надівався тонкий облягаючий светр.

7. Надування!

В кінці 1940–1950-х фірма "Fredericks of Hollywood" потішила тих жінок, які завжди знайдуть в собі ваду.

Відтепер за допомогою новомодної моделі blow up дами могли надути груди своєї мрії! Для цього з бюстгальтером в комплекті йшла спеціальна трубочка.

8. Анжеліка і "балконет"

У 1960-ті роки серед жінок надзвичайно популярна серія фільмів з романів Анн і Сержа Голон про Анжеліку. Бюст Мішель Мерсьє, нескромно выглядывавший з екстремально декольтованих суконь епохи Людовика XIV, стає еталоном, наблизитися до якого жінки навіть і не мріяли.

Мати "ліфчик як у Анжеліки" було просто щастям. Насправді ж для зйомок в "Анжеліку" актриса носила спеціальну модель бюстгальтера, яка м'яко і надійно підтримувала груди знизу, але дозволяла носити глибоке декольте – так званий balconette bra, або "балконет".

9. Вороги бюстгальтера

У 1968 році американські феміністки в рамках акції протесту публічно знімали з себе бюстгальтери, щоб спалити. Метою акції було привернення уваги до проблеми сексизму: бюстгальтер, на їхню думку, – "огидний символ гноблення жінки".

10. Пуш-ап – страшна сила

У 1990-ті роки фірма "Wonderbra" пропонує жінкам бюстгальтер мрії з пуш-ап ефектом: конструкція з об'ємними подушечками в нижньому сегменті чашечок значно приподнимала груди, так будь-яка володарка "wonderbra" виглядала неперевершено.

У 1994 році білборди "Hello Boys" із зображенням Єви Герциговой в пуш-ап продукції були настільки шикарні, що їх довелося зняти. Водії авто, розглядаючи Єву, переставали стежити за дорогою, доходило до ДТП.

Нагадаємо, 3 вересня 1914 року американці Мері Фелпс Якоб був виданий перший патент на винахід бюстгальтера під назвою Caresse Crosby.

Як повідомляв портал "Знай.uа", перші предмети дамського туалету, схожі на сучасні трусики, з'явилися лише в кінці XIX століття.

Також "Знай.uа" писав, як виник головний аксесуар, як жінок так і чоловіків.