Легенди про страшне підводне чудовисько тут не ходять. Найнебезпечніше в світі озеро не виходить з берегів і не затоплює прибережні села. Тим не менш, місцеві жителі прозвали Ніос Озером тисяч душ, бо знають його історію і не ризикнуть наближатися до берегів і за великі гроші.

Озеро Ніос (також Ньос) розташоване в Камеруні (Центральна Африка), недалеко від кордону з Нігерією.

Досить значна глибина озера – 209 метрів, а його площа - близько 1,6 кв. км.

Озеро розташоване прямо в кратері вулкана, який був заповнений поверхневими і підземними водами близько 400 років тому.

Популярні новини зараз

Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок

Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone

З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Саме з вулканічним походженням озера пов'язані жахливі події, які призвели до загибелі більше 1700 чоловік і декількох тисяч тварин.

Його вважали сплячим і це виявилося величезною помилкою. У 1986 році глибинна вулканічна діяльність призвела до того, що під водами озера накопичився величезний прихований обсяг викидів.

З дна кратера постійно піднімався вуглекислий газ. Геологія озера Ніос виявилася влаштована таким чином, що весь накопичений обсяг викидається одночасно, при досягненні критичної маси. Так і сталося в одну ніч: озеро викинуло весь накопичений обсяг газу, який вкрив все на кілометри навколо.

Цей випадок, названий згодом лімнологічною катастрофою озера Ніос, стався 21 серпня 1986 року. Тоді за одну ніч загинула велика частина населення прилеглих селищ Ніос, Субум, Ча та Фанг. 1746 людина так і не прокинулися в той фатальний серпневий ранок, а ще близько 1000 камерунців звернулися за медичною допомогою. Загинули всі домашні тварини, птахи і навіть комахи в околицях озера.

Вся справа в тому, що потух вулкан тільки на поверхні. Але в глибині, під озером Ніос, зберігся осередок вулканічної діяльності, який продукує величезну кількість вуглекислого газу СО2. Утворений газ постійно піднімається вгору через пори в магматичної породи. Далі він зустрічається з грунтовими водами, розчиняється в них і потрапляє у водойму.

У придонних шарах озера Ніос накопичуються отруйні гази, які з якихось причин не змішуються з верхніми шарами.

Деякі фахівці відзначають, що, крім вуглекислого газу, токсична хмара могла містити сірку і водень. Відразу після трагедії води озера набули червоно-коричневий відтінок.

Однак, зараз люди знову повернулися до берегів озера. Вчені не знають, коли відбудеться наступний викид газів.

Нагадаємо, історію унікальних островів Фарери, де живуть нащадки вікінгів.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", ці колись живі споруди та міста перетворилися на пустку.

Також "Знай.uа" писав, про 13 найстрашніших місць на планеті.