У доколумбівському місті цивілізації майя Ваку, що розташованев північній Гватемалі дослідникам з університету Вашингтона вдалося виявити снайстарішу королівську усипальницю. Про це заявили на офіційному сайті університету.

Команда антропологів досліджувала бічний тунель під палацом-храмом, коли виявила невідому гробницю.

Археолог Девід Фрейдель повідомив наступне:

"Майя шанували своїх божественних правителів і вважали, що після смерті їх душі продовжують жити".

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Звернемо увагу, що вчені датували гробницю. Мова йде про 300-350 рр. н. е. Як вважають археологи, це найбільш рання з усіх виявлених у провінції Ель-Петен королівських гробниць.

Археологи з'ясували, що ця гробниця належить правителю. У ній фахівці знайшли нефриту маску, яка зображує людину в головному уборі. Убір має схожість з качаном кукурудзи. Це зображення в міфології майя бога кукурудзи.

З ним дуже часто асоціювали правителів. У тому числі археологами в гробниці була виявлені керамічні судини (22 шт), кулон і нефритові прикраси. Кулон має форму крокодила. До речі, останки правителя і частину прикрас виявилися пофарбовані в достатньо яскраво-червоний колір.

Відкриття було зроблено в рамках спільного археологічного проекту антропологів Гватемали і США в Ель Перу-Ваку. Це древнє місто майя знаходиться в Національному парку Лагуна-дель-Тігре, в 65 км від знаменитого Тікаля — "місця, де чути голоси духів".

Команда проекту представила антропологічну знахідку вченому світу як "засновника династії Вак". Припускають, що це навіть може бути вождь Ті Чанг Ахк, відома історична особа, котра правила народом майя в IV ст. н. е. На чолі похоронної маски висічений хрест — символ сонця, а на тімені - знак маїсу.

Зараз територія, на якій відбувався розвиток цивілізації майя, входить до складу держав: Мексика (штати Чьяпас, Кампече, Юкатан, Табаско, Кінтана-Роо); Гватемала; Беліз; Сальвадор; Гондурас (західна частина).

Нагадаємо, що в печері Тюнель Велькі на Краковсько-Ченстоховській було знайдено тіло маленького дитини, померлої пару сотень років тому. Поруч було також виявлено інші людські кістки, яким було більше 4500 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, дослідники проводили експедицію в штаті Юкатан на південному сході Мексики виявили Церемоніальний центр давніх майя. Вік центру ймовірно, становить не менше 2,3 тисяч років.

Також портал Знай.uа писав, що ще з 1991 року Борщівський музей веде дослідження трипільської культури. Нещодавно українські вчені, під час досліджень печери Вертеба виявили незвичайні ями. Передбачається, що вони використовувалися для ритуалів.