В Єрусалимі під час розкопок археологи виявили дуже рідкісну кам'яну гирку біблійного періоду, на якій на івриті написано слово «бека».

Варто відзначити, що всього в Єрусалимі було виявлено лише кілька схожих кам'яних гир. Про це розповів археолог Елі Шукрон, який керував розкопками від імені Ізраїльського управління старожитностей, передає видання «The Times of Israel».

Гирка ваги «бека», що означало одиницю ваги періоду Першого Храму, використовувалася паломниками, які сплачували податок у половину шекеля до сходження на Храмову гору. Її знайшли нещодавно добровольці у проекті фонду «Місто Давида» по вологому просіванню щебеню в національному парку Емек Цурим в Єрусалимі.

«Ця «бека» на сьогоднішній день є єдиним прикладом напису, написаного «дзеркальним» листом, літери викарбувані зліва направо, а не справа наліво», – зазначив Шукрон.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Уточнимо, що в цю епоху не було монети в пів-шекеля. Паломники приносили еквівалентну вагу, беку, в сріблі, щоб заплатити податок, який було би відведено на вагах в тому самому місці під Храмовою горою, де і була виявлена маленька кам'яна гиря.

Раніше повідомлялося, що в Греції на Пелопоннесі виявили руїни міста Тенея. За попередніми даними, мова йде про поселення 13-12 століть до нашої ери. Розкопки біля села Хіліомоді періодично проводяться з 2013 року.

Нагадаємо, що під час розкопок стародавньої гробниці в Китаї дослідникам вдалося виявити копію Теракотової армії в мініатюрі. Вчені впевнені, що вік цієї знахідки складає 2100 років.

Як повідомляв портал Знай.uа, археологи в єгипетському місті Луксор при розкопках виявили гробницю з муміями 13 століття до нашої ери. У гробниці знаходяться мумії жерця та його дружини, декоративні саркофаги, тисяча статуеток, кольорові малюнки й інші цінності.

Також портал Знай.uа писав, що на півдні Єгипту археологи знайшли скелет вагітної жінки в хорошому стані. Поховання приблизно 3700 років. Знахідка може пролити світло на історію народжуваності і виживання в стародавньому світі.