Мало кому про це відомо, але колись найбільшим у Карпатах було озеро Шибене. Так як в путівнику Сітницького у 1993 році озеро ще згадується, можна припустити, що велика повінь 2008 року знищила дамбу, а з нею і можливість відновлення озера природнім шляхом.

Ми покажемо старовинні знімки загубленої величі 1920-1930-х років.

Юрій Сітницький у своїх "Мандрівках Карпатами" писав, що це озеро природного походження, яке було пристосоване як збірник води для сплаву дерева дарабами Черемошем. Воно знаходиться на висоті 1024 м, його довжина становить 850 м, ширина – 200 м, а глибина біля шлюзу – 25 м.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Як розповідають самі гуцулу, після трагічної смерті Олекси Довбуша не на жарт розлютилася стихія. З чорної туги за опришком тижнями небо розривали гострі блискавиці й гучні громи, землю поливали проливні дощі з градом.

Земля вже не могла приймати в себе воду і почала сповзати вниз. Між оспіваними гірськими пасмами Попа Івана та Стога з східної частини гори Руський Діл між горами Грофа і Погорілець з місця зрушилися тисячі тонн каміння, ґрунту, лісу. Через лічені години на висоті 1024 м над рівнем моря на 5 км бігу потоку Шибений утворили потужну природну гать.

Відтоді, за влучним висловом Гната Хоткевича, постало "прекраснее Шибене озеро, до якого 7 потоків несуть дари свої. Воно, царственно спокійне, ніколи не каламутить шаленою хвилею дзеркальну поверхню свою".

Цікаво, що у 1870-х водоймище Шибене було збільшено штучною гаттю. Вона потрібна була для сплавляння лісу – дараб і сплавів. Гать мала вгорі 80 м, а внизу – 20 м. Із 12 водозбірників на Чорному Черемоші, які перестали працювати у 1970-80-х.

Шибений був найбільшим. Він збирав 420 тис. кубометрів води. Спущена разом із дарабами з кляузи вона допливала до Верховини за 4 год. - майже такий час треба, аби здолати автобусом цю відстань.

У 2009 році, під час українознавчої експедиції "Гуцульська річка Чорний Черемош", озеро займало площу 1 га, хоча вже тоді озеро більше нагадувало болото, яке заростало амфібіотною рослинністю, вільхами та верболозами. Зараз же на місці озера починає рости молодняк та залишились невеличкі калюжі, і хіба що велика вирівняна ділянка в долині річки може нагадувати про існування тут колись великого озера.

Нагадаємо, ці прадавні ліси нашого світу можуть зникнути.

Як повідомляв портал "Знай.uа", супутники зафіксували прадавній ліс, який відгородив себе від людства.

Також "Знай.uа" писав, неподалік від узбережжя Італії знаходиться острів з дуже цікавою історією, який вважається найменшим королівством у світі.