20 листопада 1945 році розпочався міжнародний Нюрнберзький процес над групою головних нацистських військових злочинців, всього через пів року після капітуляції 3-ого Рейху.

Засідання міжнародного військового трибуналу проходило в Палаці юстиції у Нюрнберзі за участю представників Великої Британії, США, СРСР та Франції проти 24-х високопоставлених діячів нацистської Німеччини, звинувачених у злочинах проти людства та військових злочинах. Керував процесом, що тривав десять місяців і складався з 216 судових сесій, британський суддя Джеффрі Лоуренс.

Суду були віддані вищі державні і військові діячі фашистської Німеччини: Герінг, Гесс, фон Ріббентроп, Кейтель, Розенберг, Борман та інші. Всім їм було пред'явлено звинувачення в скоєнні найтяжчих злочинів - вбивство військовополонених і цивільного населення, жорстоке поводження з ними, розграбування власності, встановлення системи рабської праці.

45 діячів Третього рейху в готелі "Палас" , який слугував табором для військовополонених "Ашкан"

Також порушувалося питання про визнання злочинними таких організацій фашистської Німеччини, як керівний склад Націонал-соціалістської партії, штурмові (СА) і охоронні загони (СС), служба безпеки (СД), державна таємна поліція (гестапо), урядовий кабінет і генштаб.

Популярні новини зараз

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

В ході процесу відбулося 403 відкритих судових засідання, розглянуті численні свідчення та документальні докази.

Для координації дій з розслідування та підтримання обвинувачення був утворений Комітет з головних обвинувачів: від СРСР - Руденко, від США - Джексон, від Великобританії - Шоукросс і від Франції - де Ментон.

Головою суду був представник Великобританії Д.Лоуренс.

Головуючий на Нюрнберзькому трибуналі суддя Джеффрі Лоуренс

Суттєвим нововведенням у юридичну практику було визнання трибуналу судом кінцевої інстанції, розгляд питання про військові злочини і використання звинувачень у геноциді, міжнародний правовий статус якого не був визначений (юридичну кваліфікацію цьому злочину було дано Генеральною Асамблеєю ООН лише в 1948 році).

30 вересня - 1 жовтня 1946 року було оголошено вирок. Всі підсудні, крім трьох, були визнані винними в пред'явлених звинуваченнях і засуджені: частина - до смертної кари через повішення, інші - до довічного ув'язнення. Лише одиниці отримали терміни від 10 до 20 років в'язниці.

Трибунал визнав злочинними організаціями СС, гестапо, СД і керівний склад нацистської партії.

Клопотання засуджених про помилування були відхилені Контрольним радою, і в ніч на 16 жовтня 1946 вирок про смертну кару був приведений у виконання.

Суди над військовими злочинцями менші за розміром тривали в Нюрнберзі аж до 1950-х років, але вже в американському суді.

Нюрнберзький процес - перший в історії міжнародний суд, який визнав агресію найтяжчим кримінальним злочином, покарав як кримінальних злочинців державних діячів, винних у підготовці, розв'язанні і веденні агресивних воєн, винищення мільйонів невинних людей.