20 листопада 1990 року "у процесі здійснення оперативно-пошукових заходів" був затриманий Андрій Романович Чикатило (1936-1994) - маніяк, садист, жорстокий вбивця, збоченець, ім'я якого стало прозивним.

Чикатила заарештували, коли він повертався з магазину. При обшуку в його будинку виявили 23 кухонних ножі (досі точно не відомо чи використовувалися вони для вбивств) і взуття, відбиток якого збігався з відбитком, знайденим біля трупа однієї з жертв.

Це вже був другий, і останній арешт Чикатила. Після того як його заарештували вперше і відпустили, він скоїв ще 21 вбивство.

Кривава драма, яку розіграв Чикатило, тривала з 1978 по 1990 роки, вона не мала аналогів в історії криміналістики. Людина з вищою освітою, батько двох дітей, Чикатило здійснив 53 доведених вбивства (за оперативними даними їм було скоєно понад 65 вбивств). Жертвами маніяка були жінки і діти: 21 хлопчика у віці від 7 до 16 років, 14 дівчаток у віці від 9 до 17 років і 17 дівчат і жінок.

До його арешту були розстріляні двоє людей, які не були винними у цих злочинах.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Операція з пошуку серійного вбивці, що почалася в грудні 1985 року в Ростовській області, стала одним з наймасштабніших оперативних заходів радянських правоохоронних органів. За весь час операції на причетність до серії вбивств було перевірено понад 200 тисяч осіб, попутно було розкрито 1062 злочини, була накопичена інформація на 48 тисяч осіб з сексуальними відхиленнями, на спецоблік було поставлено 5845 осіб, перевірено 163 тисяч водіїв автотранспорту. Були навіть використані військові гелікоптери, щоб патрулювати залізничні колії і прилеглі до них лісосмуги. Розшук вбивці обійшовся державі приблизно в 10 мільйонів рублів у цінах 1990 року.

Слідство над Чикатилом тривало довгих чотири роки. Під час судових засідань Чикатило часто кричав, оголював статеві органи, ображав суддів і присутніх в залі. Родичам убитих дітей раз у раз ставало погано, вони часто непритомніли, втрачали свідомість. Деякі з них, доведені до відчаю, рвалися до клітки, в якій сидів Чикатило, вимагаючи віддати їм вбивцю на розтерзання.

4 січня 1994 останнє прохання про помилування на ім'я Президента Росії Бориса Єльцина було відхилено. 14 лютого Чикатило за вироком суду був страчений у Новочеркаській в'язниці.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про невідоме життя найкривавішого вбивці Чекатила.

Як повідомляв портал Знай.ua, у Чикатила були попередники, які були не менш жорстокі і нещадні стосовно своїх жертв.

Також Знай.ua писав, у Кривому Розі з'явився маніяк, який тримає в страху все місто.