Нещодавно дуже пощастило українським археологам. Ніби духи славетних пращурів самі вирішили відкрити нащадкам свої таємниці. Так, коли у центрі Змієва, що на Харківщині провалився шматок асфальту, комунальники виявили давні підземні тунелі.

На місце цікавою знахідки викликали дослідників з місцевого музею. Про це розповідають місцеві ЗМІ.

"Разом із хлопцями з військово-патріотичного обʼєднання "Орієнтир", який працює при музеї, ми обстежили, розкопали. І зʼясувалося, що під дорогою є метрів 10 підземного ходу, а потім він завалений. Але обладнання показує наявність підземних тунелів і далі", — розповів директор Зміївського краєзнавчого музею Михайло Саяний.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Михайло вважає, що підземні ходи залишились від засновників міста. У центрі Змієва стояла козацька фортеця, яку побудували ще в далекому 1656-му році.

Дослідники повідомляють, що підземні ходи виявилися досить великими і широкими.

"А від неї у 4 напрямках йшли складні ходи під землею. У центрі вони окультурені – обкладені цеглою, а вже далі йдуть просто вирубані в глині на глибині від 3 до 5 м від поверхні землі. Ширина таких тунелів – 1,5 м, висота – 2 м", — повідомив Саяний.

Серед землі, якою засипані ходи, місцеві історики знайшли фрагменти старовинної кераміки, битого посуду та майже цілий глечик XIX ст.

Краєзнавці запросили професійних спелеологів і дослідників підземних ходів, чекають на археологів.

Можливо, детальний аналіз знайденого таємного "міста" козаків проллє світло на деталі їх життя та звичаїв.

Нагадаємо, в Україні не раз знаходили таємничих божків, яких прийнято називати "кам'яні баби". Половецькі баби, залишені на слов'янській землі стародавніми кочовими племенами, особливо численні і цікаві.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на розкопках в Пологах групі археологів із Запоріжжя вдалося знайти дещо сенсаційне. Вони розрили два кургани, в яких таїлися десять поховань різних часів та культур. Дослідники вважають, що знахідки датуються третім тисячоліттям до нашої ери і відносяться до бронзового віку.

Також "Знай.uа" писав, на сторінці історико-культурного заповідника "Більськ" в Facebook були опубліковані фото розкопок на Більському городищі (Полтавська область).