Археологи досить часто при розкопках античних міст і доісторичних поселень знаходять уламки посуду. І разом з нею, іноді, залишки стародавньої їжі і напоїв. Деякі продукти наших предків ми вирощуємо і вживаємо досі. Їх історія нараховує десятки тисяч років.

Попкорн став популярним в кінотеатрах ще в 30-х роках минулого століття – менш ніж через 40 років після появи кінематографа. Дослідники вважають, що на території сучасного Перу він був популярний ще 6000 років тому.

Відомо, що найважливішим продуктом харчування у сучасному світі є хліб. Проте його історія винаходу все ще сповнена загадок. При розкопках в Чорній пустелі Йорданії археологи виявили кам'яне вогнище, а в ньому крихти хліба віком близько 14 400 років.

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Це означає, що один з основних продуктів харчування людей з'явився ще в мезоліті – за 4000 років до неолітичної революції.

Дослідники давно знали, що пиво відігравало важливу роль у стародавніх культурах, особливо цінували напій в стародавньому Єгипті, але відшукати збережений зразок напою не могли. До тих пір, поки дослідники з Університету Глазго не виявили 2500-річні глиняні ємності з пивним осадом на дні.

Деякі сорти сиру вимагають витримки протягом декількох місяців, а то й років. Але сир, знайдений в гробниці Птахмеса, б'є всі рекорди – за підрахунками вчених, йому більше 3200 років. Це найдавніший з відомих на сьогоднішній день збережених зразків. Який може багато чого розповісти про давню технологію приготування.

3000 років в бочці в торф'яному болоті Ірландії пролежав ще один молочний продукт – вершкове масло.

Суперечки про те, хто першим придумав макаронні вироби – китайці, італійці чи араби, – велись давно. Кінець суперечкам поклала знахідка, зроблена археологами в містечку Лацзянь на північному заході Китаю. Тут була виявлена локшина віком 4000 років – найстаріший з відомих на сьогоднішній день зразків популярної страви.

Нагадаємо, поряд з какао і тканинами майя використовували в якості грошей стандартизовані за розмірами брикети солі.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", вікінги прославилися не лише завдяки запеклим боям, під час яких вони змітали все і вся на своєму шляху, але і завдяки своїм бенкетам, на яких столи ломилися від м'яса, а алкоголь лився рікою.

Також "Знай.uа" писав, яким був раціон римського воїна.