Мабуть, ви вже встигли подумати, що це безглуздий набір літер - але це зовсім не так! Це слово вимовити набагато складніше, ніж скоромовку.

Тау­­ма­­та­ф­а­­ка­­та­н­ги­­ха­н­га­­ко­ау­­ау­о­та­­ма­­те­а­­ту­­ри­­пу­­ка­­ка­­пи­­ки­­ма­у­н­га­­хо­­ро­­ну­­ку­­по­­ка­и­ну­­фе­­­ну­­а­ки­­та­­на­­та­­ху (маорі Tau­ma­ta­wha­ka­tan­gi­han­ga­ko­au­au­ota­ma­tea­tu­ri­pu­ka­ka­pi­ki­ma­un­ga­ho­ro­nu­ku­po­ka­iwhe­nu­aki­ta­na­ta­hu або більш коротко – Тау­ма­та­фа­ка­тан­ги­хан­га­ко­ау­ау­ота­ма­теа­по­каи­ну­фе­­­ну­­аки­та­на­та­ху) — це всього лише пагорб висотою 305 метрів, що знаходиться в Новій Зеландії. Місцеві жителі, для зручності спілкування, скоротили назву до Таумата.

Назва пагорба перекладається так: "Вершина пагорба, де Таматеа, чоловік з великими колінами, який скочувався, забирався і ковтав гори, відомий як пожирач землі, грав на своїй флейті для своєї коханої". Цей топонім вважається найдовшим у світі топонімом, що складається з одного слова.

Популярні новини зараз

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

За розповідями місцевих жителів, така довга назва давним-давно використовували племена маорі. Незважаючи на цю заяву новозеландське географічне суспільство зупинилося на скороченому варіанті назви пагорба, що складається лише з 57 літер.

Нагадаємо, на півдні Франції дослідники знайшли археологічний доказ того, що давні галли дійсно відсікали і бальзамували голови своїх ворогів. Вчені виявили кістки черепа, на яких збереглися сліди смоли хвойних дерев. Про це повідомляє Journal of Archaeological Science, передає N+1.

За даними давньогрецьких і давньоримських істориків, у кельтських племен, зокрема, у галлів існував звичай обезголовлювати своїх ворогів після битви, вішати голови на шиї до коней і відвозити їх до себе в поселення.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", існує 5 найважливіших археологічних відкриттів, що змусили переглянути історію.

Також портал "Знай.uа" повідомляв шокуючі факти про цивілізації майя, які сучасним людям здадуться фантастикою.