Коли мова заходить про вікінгів багато хто уявляє лютих світловолосих воїнів в закривавлених металевих обладунках. Але не такі кровожерливі і страшні вікінги, як їх малюють.

Ми розповімо про найпоширеніші міфи:

Скандинавські загарбники називали себе "вікінгами"

Сучасні історики використовують слово "вікінги" для позначення скандинавів-мореплавців, які займалися в основному набігами, грабежами, досліджували і заселяли більшу частину Північної Європи з кінця VIII століття до середини XI століття.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Самі ж воїни ніколи себе так не називали, більш того - вони не вважали себе однією народністю.

Виникнення слова, на жаль, невідомо. Історики вважають, що слово "вікінг" походить від древнескандинавского слова "вік", що означає "фіорд" або "затока" і що воно належало до піратів, які використовували ці водойми, як бази.

Вікінги були чудовими воїнами

Більшість вікінгів не мали професійні бойові навички і не мали спеціальної бойової підготовки. Найчастіше це були звичайні фермери, рибалки і селяни, які прагнули поліпшити свій добробут. Якщо вони хотіли приєднатися до групи, яка відправлялася в набіг, то повинні були надати свою власну зброю і броню.
Але все ж варто віддати належне, багато вікінгів були просто машинами смерті на полі бою. Існувала, так би мовити, елітна каста воїнів - "Берсерки", які поклонялися богу війни і смерті Одіну.

Вікінги носили шоломи з рогами

Як показують археологічні дослідження, існує тільки один подібний шолом, який зберігся. Але більшість фахівців вважають, що вікінги або надягали захисні головні убори, зроблені зі шкіри або заліза, або просто йшли в бій без них, тому що не всі могли собі дозволити шолом.

Стериотип з'явився через художника по костюмах Карла Еміль Деплера, який створив сценічні наряди з такими шоломами в епічній музичній драмі Вагнера "Кільце Нібелунгів" (1848).

Вікінги носили кольчуги та билися мечами

Кольчуги були занадто дорогими, їх використовували тільки люди високого статусу, і тільки найбагатші вікінги використовували мечі. У решти була легка броня: зі шкіри, кістки, тканини або шкур тварин. Головна зброя - це списи, короткі або довгі сокири, довгі ножі, луки і стріли, а також дерев'яні або шкіряні щити.

Вікінги були брудними і неохайними

Вчені на місці розкопок часто знаходили такі артефакти, як пінцети, гребінці, зубочистки і пристосування для чищення нігтів і вух, що вказує на те, що серед скандинавських загарбників існувало поняття гігієни.

Вони також щотижня купалися, доглядали за своїми зачісками, вибілювали волосся лугом і використовували темну підводку для очей (навіть чоловіки).

Всі вікінги були світловолосими

А ось і не всі. Блондини жили в Швеції, а в Данії було більше рудоволосих. Але більшість грабіжників-мореплавців були чорняві. Вікінги не цуралися брати в дружини захоплених в полон жінок, тому переплетення етнічних груп призвело до того, що зовнішній вигляд вікінгів був дуже різним.

У вікінгів були страхітливі прізвиська

Не всі прізвиська норвезьких воїнів повинні були вселяти жах в серця ворогів. Найчастіше вони описували особливості або особистість людини.

Наприклад, один відомий в 11 столітті конунг вікінгів отримав прізвисько Магнус Голоногий, оскільки він якось відвідав Шотландію і йому так сподобалися кілти, що він повернувся в подібному одязі в Норвегію.

Інший воїн отримав прізвисько "Олвір Друг дітей", тому що, на відміну від інших воїнів, він відмовився під час набігу заколоти дітей своїм списом.

Нагадаємо, дивовижні історії про 5 легендарних жінок-воїнів.

Як повідомляв портал "Знай.uа" це зброя допомогло вікінгам завоювати світ.

Також "Знай.uа" писав, археологи знайшли стародавню гру вікінгів.