Не так давно археологи виявили останки бійця Турецької організації оборони, зниклого без вісті в ході вторгнення турецької армії на Кіпр в 1974 році. Це вдалося зробити завдяки фіговому дереву, що виросло з його шлунка. Про це повідомило місцеве видання Hürriyet.

Так, дослідники підтвердили особу військового з допомогою аналізу ДНК. Ним виявився житель Кіпру Ахмет Хергунер.

Останки військовослужбовця Турецької організації оборони (TMT) вдалося ідентифікувати дослідникам Комітету зниклих на Кіпрі (CMP). Як з'ясувалося, розкладений труп Ахмета Хергунера став добривом для фігового дерева, яке виросло в гірській місцевості печері. Про це вченим розповіли жителі довколишнього села Пареклісія в 2011 році.

Крім того, дослідники знайшли в печері останки ще двох людей. Після проведення аналізу ДНК на основі біологічних зразків 87-річної сестри солдата Мунюр Хергунер експерти науково підтвердили особу покійного, зроблені спочатку за збереженими елементами особистих речей. З'ясувалося, що військовослужбовці загинули в печері в результаті вибуху, зробленого, по всій видимості, кіпрськими греками під час ескалації бойових дій.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Варто уточнити, що Ахмет з'їв типовий для Середземномор'я плід до своєї трагічної загибелі. За словами сестри, дерево з його шлунка виросло не відразу. Процес почався після того, як збільшилися вироблені вибухом щілини – і в печеру стало надходити сонячне світло.

Мунюр Хергунер з чоловіком

«Нарешті пошуки увінчалися успіхом завдяки смоковниці», — підкреслила Хергунер.

Зараз невідомою залишається доля 1510 кіпріотів-греків і 492 кіпрських турків. При цьому дослідники ідентифікували і передали родичам останки 664 і 226 осіб.

Нагадаємо, що самураї з'явилися в VII столітті і проіснували до кінця XIX століття.

Як повідомляв портал Знай.uа, українські археологи розгадали таємницю Барвінківського котла.

Також портал Знай.uа писав, що на Арабатській стрілці було знайдено стародавнє поховання воїна.