Англійського короля Генріха VIII запам'ятали в історії як деспота і тирана, який був до нестями ненаситним. І ймовірно, ненаситність стосується не тільки їжі так як король був одружений цілих 6 разів.

Головними в розпорядку дня Генріха були аж ніяк не справи державної ваги, більшу частину часу король-ненажера поглинав їжу.

Так оскільки він був жайворонком, хоч вельми вгодованим, але жайворонком. Вже о 6 годині ранку йому приносили на сніданок шість пирогів, які монарх поглинав одним махом.

Після легкого ранкового перекусу слідували м'ясо з хлібом і келих хорошого елю. Варто відзначити, м'ясо було головним у раціоні Генріха VIII. Овочі та фрукти рідко з'являлися на королівському столі, так як вони розцінювалися як продукти шкідливі для здоров'я. А в 1569 році овочі і фрукти потрапили під заборону, їх вважали причиною чуми і холери.

Популярні новини зараз

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

На обідньому же столі перед монархам мало стояти не менше 20 страв. До слова кухня короля займала цілих 50 кімнат.

Якщо в 6 ранку прислуга, як годинник повинні були стояти з їжею близько монарха, то обід він влаштовував виключно за покликом шлунка.

Тому кухарям доводилося працювати цілодобово не покладаючи рук. Кухонний штат налічував 200 чоловік.

Природно страви готували не тільки для Генріха VIII, а й для його численної свити, тому жаровні і вертіла для м'яса були величезних розмірів.

Відомо, щоб кухарі не чаділи біля вогню, вертіла крутили собаки. Їх поміщали в клітку у вигляді барабана, і тварини рухалися по колу, немов хом'яки в колесі.

М'ясо часто подавали оригінальним способом. Шкурки з тварин і птахів знімалися цілком, а потім на вже приготовану тушку надягали назад і прикрашали позолотою. Чим екзотичніше вважався продукт, тим бажанішим він був на королівському столі.

Коли був великий піст замість свинини і яловичини могли подати хвіст бобра на грилі або ж м'ясо морської свинки.

Вишукану їжу подавали на срібному посуді. З приладів на столах лежали тільки ножі і ложки. Генріх VIII не визнавав вилок, через те що вони були італійським винаходом. В ті часи Англія перебувала не в найкращих стосунках з Італією і Ватиканом зокрема.

Більше ніж м'ясо Генріх VIII любив цукор. У ті часи цей продукт був в дефіциті, тому цінним. Всі солодкі страви замикали на замок.

Монарх любив цукерки і тістечка. Але найбільше він любив посипати цукром м'ясо.

Природно, такий раціон коштував Генріхові VIII здоров'я. У нього не вистачало зубів, він страждав ожирінням. Обхват його талії досягав 137 см. І розвинувся цукровий діабет. Пересувався король за допомогою спеціальних пристосувань.

Лікуючий лікар виніс вирок:

"Серцебиття посилене, нерівне. Нирки відмовили, і Його Величність не може позбавлятися від рідини".

Але Генріх VIII до останніх днів був переконаний і доктора підтримували, найкраща дієта - це м'ясо і цукор.

Нагадаємо, справжню історію д’Артаньяна.

Як повідомляв портал "Знай.uа" це найвідоміші отруйники в історії людства.

Також "Знай.uа" писав, дивовижні факти про монархів і королів різних країн і часів.