Вченим потрапили до рук так звані "єретичні листи" Галілео Галілея, в яких він виступав проти доктрини Католицької церкви та її поглядів на будові Всесвіту.

Про це пише журнал Nature.

Як зазначають дослыдники, ці листи не були заховані — вони лежали у відкритому вигляді в бібліотеці Лондонського королівського товариства.

Головним каменем спотикання стало те, що праці Галілея служили уявлення про те, як влаштована Сонячна система і космос. Церква у свою чергу дотримувалася Птолемеєвської моделі, яка підкреслювала, що Земля визнавалася центром нашої планетної сім'ї і всього Всесвіту.

Популярні новини зараз

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Показати ще

Проблеми Галілея почалися в 1610 році, після того, як він відкрив фази Венери, супутники Юпітера і деякі інші небесні тіла. Ці вчення ніяк не вкладалися в доктрини Католицької церкви.

Галілео Галілей

Восени 1613 року, абат Бенедетто Кастеллі, близький друг і учень Галілея, написав йому листа, в якому він розповів про те, як йому довелося захищати астронома від атак прихильників доктрини. В листі-Галілео якось написав, що наука та уерква повинні бути по різні боки.

Цей лист, як зазначає Джудіче, "просочивлося" в широку громадськість і розв'язав конфлікт, став відправною точкою в справі Інквізиції проти Галілея.

Сам вчений толі стверджував, що лист був підробкою. Рукопис на довгий час "зник".

Джудіче і його колега Сальваторе Риччардо (Salvatore Ricciardo) з університету Кальярі (Італія) випадково знайшли оригінал цього листа, аналізуючи коментарі сучасників на полях праць Галілея.

Дослідження підтвердили оригінальність почерку великого відкривача.

В одному з таких каталогів Риччардо і Джудіче знайшли згадки листи "невідомого автора", яке Кастеллі отримав у грудні 1613 року. Переглянувши фотографії цього тексту, італійські історики помітили ініціали "Р. Р.", що змусило припустити, що його автором був сам Галілео Галілей.

Ці правки, за словами Джудіче, говорять про те, що спочатку Галілей не хотів йти на конфлікт з Католицькою церквою, і переписав деякі формулювання. Приміром, він відмовився від звинувачень в тому, що "святе письмо" суперечить істині і приховує її від християн.

Але це не допомогло астронома – його праці офіційно заборонили, а сам вчений був позбавлений права викладати, викладати свої думки і захищати "єресь Коперника" всього через три роки після публікації листа.

Ще через 16 років він був офіційно засуджений Інквізицією і відправлений під домашній арешт після публікації своєї головної праці, "Діалогів про двох найголовніших системах світу", який ієрархи церкви порахували насмішкою над папою Урбаном VIII.

Нагадаємо, Невзоров популярно пояснив, що собою представляє РПЦ.

Як повідомляв портал Знай.ua, байкери увірвалися до храму в Кропивницькому.

Також Знай.ua писав про те, що папа Римський висловився щодо кохання та сексу.