Вчений з Австралії здійснив унікальне відкриття. Так дослідник Ілля Бобровський зміг ідентифікувати останки, знайдені 75 років тому серед скель Білого моря в Росії. Вони належать дікінсонії.

Дікінсонія, і її рідня, так звані проартикуляты — одні з найбільш загадкових істот, що населяли моря 571–541 млн років тому. Результати дослідження опубліковані в журналі Science, передає The Guardian.

Найдавнішою ідентифікованою твариною виявилася дикинсония - викопна тварина эдиакарского періоду (635-542 мільйона років тому).

Дикинсония була відкрита в середині ХХ століття, але до цього моменту не було ясно до кінця, чи вона була твариною, або відносилася до грибів, лишайників або ж не існуючого царства живої природи.

Популярні новини зараз

"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток

ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення

Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"

Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити

Показати ще

Найдавнішу тварину вдалося ідентифікувати за допомогою жирових клітин. Останки дікінсонії містили молекули холестерину, що властиве лише тваринам.

Нові дані дозволили встановити, що ці організми могли пересуватися.

Так на сьогоднішній день більш або менш ясно, що едиакарська біота неоднорідна і включає представників різних груп морських організмів.

З них до царства тварин досі впевнено відносили тільки кимбереллу і з трохи меншою впевненістю ще декілька форм.

Варто відзначити у дослідженні брали участі міжнародний колектив учених з Росії, Австралії та Німеччині. Автори вивчили склад органічних плівок у відбитках двох представників проартикулят — дікінсонії і андиви. Матеріал був зібраний в Росії на узбережжі Білого моря.

Але відкриття, назване вченими "Святим Граалем палеонтології", належить австралійському досліднику Іллі Бобровському.

Найбільш чіткі результати дав аналіз великих дікінсоній з Лямці, що збереглися у вигляді органічних плівок товщиною до 3 мкм. Вивчені примірники андиви з Зимових Гір виявилися більш тонкими і менш інформативними, але в загальних рисах результати по андиві і дікінсонії вийшли схожі.

"До місця з останками дікінсонії я добирався на вертольоті. Скам'янілості знаходилися серед скель Білого моря висотою 60-100 метрів. Мені потрібно було, повиснувши на мотузці, викопувати величезні піщані камені, скидати їх вниз, потім вимивати весь скинутий піщаник і повторювати ці дії до тих пір, поки я не знайду останки, за якими сюди прилетів", - розповів Бобровський.

Нагадаємо, у Китаї знайшли останки стародавнього динозавра.

Як повідомляв портал "Знай.uа" під землею знайшли унікальних тварин льодовикового періоду.

Також "Знай.uа" писав, знахідка археологів в Британії перевернула історію з ніг на голову.