У часи холодної війни кожна з країн вдавалася до витончених методів шпигунства. Завдяки цьому з'явилася безліч гаджетів для стеження, прослуховування і навіть для миттєвої смерті.

Винахідники прагнули до розробки наймініатюрніших камер та записуючих пристроїв, які легко можна було б замаскувати одягом або вбудувати в буденний для кожної людини предмет. І в цьому вчені досягли успіху.

Годинник Steineck A-B-C з вбудованою фотокамерою. До створення годинника уряд ФРН привернув співробітників Steinheil — знамениту мюнхенську компанію з виробництва оптики і фототехніки.

Годинник, що з'явився на світ у 1949 році, вмить став хітом серед європейських і американських спецагентів.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показати ще

Через десять років ідею переосмислила Федеральна служба розвідки Швейцарії. За допомогою професіоналів з NAGRA компанії, що займалася виробництвом аудіоапаратури для телебачення, — у 1960 році з'явилися перші годинник з вбудованим мікрофоном.

У прагненні модифікувати предмети одягу та аксесуари КДБ також робила великі прориви.

Наприклад, був створений мініатюрний фотоапарат Аякс, закамуфльований під гудзик. З арсеналу КДБ 70-х років минулого століття. Для отримання досить якісних фотознімків співробітники КДБ використовували камери "Крапка-58" і "Аякс-12".

До середини 1970-х подібний верхній одяг став використовувати не тільки радянські агенти, але і представники ЦРУ і MI6.

На початку 1960-х радянські розвідники отримали в своє розпорядження черевики з передавачами, захованими в підборах. Щоб прослуховувати конкретні локації, шпигунам потрібно було просто розслаблено прогулюватися поблизу.

Ідею швидко підхопила румунська спецслужба Секурітате, агенти якої навіть вбудували подібну апаратуру взуття американського дипломата. Але посилка з черевиками, замовленими в Англії, була перехоплена на пошті.

Окуляри з вмонтованим в дужку контейнером з отрутою для самоліквідації агента. З арсеналу ЦРУ 70-х років минулого століття.

Варто відзначити, співробітників спецслужб приваблювали не тільки мініатюрні пристрої. У 1970 році Штазі (розвідка НДР) переробила під стеження за власними громадянами кілька "Трабантов".

Це породження похмурого генія, яке увійшло у всі можливі списки найгірших автомобілів в історії, користувалося величезною популярністю у Східній Німеччині і абсолютно не привертало уваги.

"Трабанти", у двері яких були вмонтовані мікрофони та інфрачервоні камери, роз'їжджали по нічних вулицях і вели спостереження за підозрілими жителями Берліна.

Нагадаємо, ким насправді була Маруся Клімова.

Як повідомляв портал "Знай.uа",Сонька-Золота ручка, мабуть, легендарна шахрайка в історії. Як запевняють історики та біографи, життям віртуозною шахрайки керувала пристрасть.

Також "Знай.uа" писав, як королева гангстерів згубила самого впливового мафіозі.