В цю неділю 23 вересня виповнюється 170 років улюбленому ласощу людини - жувальній гумці.

Жувальна гумка – вид цукерки, яка складається з неїстівної еластичної основи і різних смакових і ароматичних добавок.

Сьогодні вона складається повністю з синтетичних, штучних компонентів. І медики радять вибирати ту, яка не містить цукру.

Жуйка стала частиною повсякденного життя сучасної людини. Іноді ця цукерка просто незамінна.
А подякувати за її появу ми повинні американцю Джону Куртісу. Так в 1848 році саме Куртіс у себе вдома зробив першу жувальну гумку.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Показати ще

Але якщо бути точними, то історія жуйки куди більш давня і йде в глиб часів. Так перша жувальна гумка датується 7-2 ст. до н. е. Вона була знайдена під час розкопок у Північній Європі і являла собою шматки доісторичної смоли з відбитками людських зубів.

Наприклад, стародавні греки жували смолу дерева мастика. А індіанці майя близько тисячі років тому для очищення зубів і свіжості дихання використовували застиглий сік дерева саподілла.

У Південній Америці індіанці, сучасники майя, жували смолу хвойних дерев. І все це для підтримання гігієни порожнини рота. Цю звичку перейняли у них білі поселенці, і створили свій варіант жувальної гумки – із смоли хвойних дерев і бджолиного воску.

У 1848 році заповзятливому американцеві Джону Куртісу прийшла в голову ідея відкрити промислове виробництво жуйки з соснової смоли. Пізніше винахідник став додавати в свої вироби парафінові ароматизатори.

І згодом гумка за гумкою, виробництво почало розширюватися, але продажі були низькими- через наявність в гумках домішок, які важко було видалити зі смоли.

У 1869 році жувальній гумці "подарували" нове життя, вже на основі каучуку, а не соснової смоли. Ідею висунув винахідник Томас Адамс. Людям винахід припав до смаку, що і дало поштовх до початку серійного виробництва жувальної гумки.

Так вже в 1871 році Адамс винайшов і запатентував машину для її автоматичного виробництва, і тоді ж він придумав додавати екстракт лакричника для поліпшення її смаку і збільшення продажів.

До початку нового століття вже багато підприємців почали їх виробництво. Новий, бум викликала жуйка, що надувається "Blibber-Blubber" (бабл-гам), придумана в 1906-му Френком Фліром і удосконалена в 1928 році бухгалтером компанії Фліра — Уолтером Димером.

Так жуйка поступово набирала все більшої популярності, змінювалася, модифікувалася і дійшла до наших днів у тому вигляді, в якому ми її знаємо, любимо і жуємо.

Нагадаємо, у Львові презентували першу українську жуйку "Бульба-Гум".

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 7 хитрощів змушують вас купувати більше продуктів у магазині.

Також "Знай.uа" писав, як старі жуйки перетворили в стильні кросівки.