22 вересня 1791 року в передмісті Лондона, в сім'ї коваля народився великий вчений Майкл Фарадей.

Майкл Фарадей зробив перший електричний генератор і потім перший електричний двигун. Він і сам прекрасно усвідомлював, що його винаходи змінять світ назавжди.

Ми зібрали найцікавіші факти про геніального фізика:

1.Фарадей, був одним з 10 дітей в сем'ї робочого класу.

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

2. У віці 13 років освоїв професію палітурника книжок. Книжковий магазин був ідеальним місцем роботи для хлопчика, який шукає знання.

3. Саме завдяки тому, що Фарадей обожнював читати він став учнем вченого Хумфрі Дейві. А потім одним з кращих в світі вчених-експериментаторів.

4 Мало хто знає, що вчений був глибоко віруючою людиною, ідеально знав Євангеліє і прочитав від корки до корки всі доступні йому книги про Бога. Відвідував щонеділі церкву.

5. Фарадей належав до секти. Він і його дружина були набожними членами нечисленної протестантської секти, яка заохочувала учасників жити скромно і не накопичувати гроші, таким чином, Фарадей відмовився від титулу і пропозиції стати президентом британського Королівського товариства, і роздавав велику частину того, що він заробляв.

6. Фарадей видав серію статей про зріджені гази, досліджував властивості сталі, виявив хімічний бензол, виявив закони електролізу і відкрив, що магнетизм має ту ж природу, що і світло. Це останнє відкриття змусило його думати, що магнетизм і світло - дві форми електромагнітної радіації, уявлення, яке було скоро підтримано шотландським математиком Джеймсом Клерком Максвеллом.

7. Його теорії електромагнетизму і світла були засновані на експериментах, а не обчисленні. Але в 1855 році математик Максвелл довів, що Фарадей був прав і винаходи Фарадея знайшли наукове обгрунтування.

8. У Фарадея був особливий талісман, який він постійно носив у кишені - це магніт.

9. Майкл Фарадей мав безліч позитивних якостей: працьовитість, методичність, ретельність виконання експериментів. Був дуже доброю і скромною людиною. Але вченого прозвали "королем експериментаторів".

10. Він одружився з Сарою Барнард, на сестрі друга і прожив з нею в шлюбі 46 років. На жаль, дітей у них не було, але подружжя виховувало племінницю-сироту Джейн.

11. На схилі років Фарадей захворів хворобою, яка викликала втрату пам'яті. Передбачається, що вона розвинулася внаслідок вдихання різних парів під час експериментів. Через це він змушений був все постійно записувати в журнал, щоб не забути.

12. Англійська королева Вікторія надала фізику будинок в довічне користування. Будівля була частиною Хемптон-Корт, палацового комплексу. Всі податки і витрати королева взяла на себе. Фарадей провів тут свої останні роки, і помер за письмовим столом.

Нагадаємо, як відбулося відкриття, яке змінило світ.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці 7 видатних вчених мали неординарний характер.

Також "Знай.uа" писав, про справжню історію д’Артаньяна.