Дослідники з Австралійського національного морського музею зробили сенсаційну заяву. Так вчені запевняють, що виявили точне місце затоплення судна HMS Endeavour, яким у XVIII столітті керував відомий британський дослідник капітан Джеймс Кук.

За словами австралійських археологів, ця ділянка розташовується поруч з островом Гот в затоці Наррагансетт (штат Род-Айленд, США). Передає видання The Age.

Фахівці відзначають, точна ідентифікація уламків корабля буде можлива тільки після підводних розкопок. Провести які збираються в наступному році. Вчені поки не можуть точно сказати, що саме залишилося від HMS Endeavour, виготовленого з деревини дуба та сосни і пролежав на дні більше 200 років.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

21 вересня співробітники австралійського музею представлять докладне тривимірне зображення рельєфу дна в передбачуваному місці затоплення судна і можливо це допоможе прояснити ситуацію.

Уряд штату Род-Айленд заявив, що австралійським чиновникам доведеться вести переговори, щоб отримати дозвіл на транспортування будь-яких уламків HMS Endeavour в Австралію.

У музеї сподіваються, що вони зможуть виставити деякі артефакти, знайдені на місці розкопок, у квітні 2020 року, у 250-літню річницю прибуття Джеймса Кука в Австралію.

Варто відзначити, HMS Endeavour був побудований в 1764 році. В 1768-му судно під командуванням Джеймса Кука покинуло Плімут (Англія) і вирушило у своє перше кругосвітнє плавання. В квітні 1770 року Кук прибув на східний берег Австралії.

Вважається, що після подорожі корабель був переобладнаний у військове судно і потоплений у 1778-му під час війни за незалежність США.

Також відзначимо, Джеймс Кук очолював три кругосвітні експедиції з дослідження Світового океану, під час яких здійснив ряд географічних відкриттів.

Мандрівник наніс на карту маловідомі і рідко відвідувані до нього частини Ньюфаундленду і східного узбережжя Канади, Австралії, Нової Зеландії, західного узбережжя Північної Америки, Тихого, Індійського і Атлантичного океанів.

Багато карт складені Куком по своїй точності і акуратності не мали аналогів на протязі багатьох десятиліть і служили мореплавцям аж до другої половини XIX століття.

Нагадаємо, Фердинанд Магеллан, без перебільшення, великий мореплавець. Адже саме він поклав кінець невгаваючим суперечкам про форму Землі, бо представив непрямі докази.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці шокуючі факти про Титанік приховували багато років.

Також "Знай.uа" писав, 19 вересня, стало відомо, що в провінції Бурса (Туреччина) археологи виявили руїни християнської церкви. Цікавим залишається той факт, що знахідка була відкрита на дні озера Ізнік.