Всі ми козацького роду, але чи знаємо ми про відомі страви наших предків? Одним із таких є куліш.

Насправді куліш любили не лише воїни, ситну кашу ялинки та чумаки, а й прості селяни під час сезонних польових робіт. Тому куліш ще називали надвірною кашею, бо готували просто неба. Похідний куліш був дуже ситним, адже туди додавали сало, м'ясо чи рибу. Зараз багато осучаснених рецептів стародавньої страви, один із них – від Шефа та експерта реаліті "На ножах" Алекса Якутова.

Алекс Якутов, фото: пресслужба Нового каналу

ІНГРЕДІЄНТИ:

• Просо – 200 г;

• Оливкова олія – 50 г;

Популярні новини зараз

Не гірше квасолі та гороху: вчені довели користь картоплі та підказали, як її правильно вживати

Як приготувати котлети без грама м'яса: ніхто навіть не здогадається

Будемо ходити на відро: у Київраді готують українців до нових реалій у разі блекауту

Індексація пенсій з 1 грудня: кому з літніх українців пощастить із надбавкою

Показати ще

• Часник – 3 шт.;

• Морква – 2 шт.;

• Цибуля – 1 шт.;

• Вино біле – 100 мл;

• Томати великі – 2 шт.;

• Бульйон – 200 мл;

• Копчена паприка – 1 ч. л.;

• Яблучний оцет – 70 г;

• Помідори чері – 50 г;

• Каперси – 50 г;

• Огірки солоні – 2 шт.;

• Волоський горіх – 30 г;

• Зелень – 15 г;

• Сіль, перець, цукор – за смаком.

Кутя з пшеничної крупи

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:

1. На сковороду наливаємо олію і ставимо на вогонь нагріватися. Тим часом ріжемо часник навпіл. Одну моркву розрізаємо на вісім частин, другу нарізаємо дрібним кубиком. Цибулину розрізаємо на чотири частини.

2. Кидаємо овочі на сковорідку, обсмажуємо.

3. Коли овочі підсмажаться, додаємо паприку. Продовжуємо готувати, помішуючи.

4. Вливаємо вино і даємо йому випаруватись.

5. Тим часом розрізаємо навпіл томати та додаємо до овочів.

6. Засипаємо на сковороду пшоно. Наливаємо бульйон, солимо, перчимо і закриваємо кришкою.

7. Через 15 хвилин витягуємо томати, моркву, яка була нарізана крупно, цибуля та часник. Закидаємо їх у блендер та перебиваємо. Вийде томатна основа, яку ми вливаємо назад у кашу.

8. Додаємо сіль та цукор. Продовжуємо випарювати рідину. Але зауважте, що каша має вийти рідкою, як томатний суп.

9. Коли пшоно приготується, вимикаємо куліш і ставимо остигати. У холодну кашу вливаємо оливкову олію, яблучний оцет, додаємо сіль та цукор. Перемішуємо.

10. Зверху кладемо кілька порізаних навпіл чері, нарізаний солоний огірок, зелень, трохи каперсів та волоських горіхів.

Куліш, фото Знай.ua

Нагадаємо, як відбити гроші за дорогі продукти? Рецепт ароматного варення з кавунових кірок.

Раніше ми повідомляли, про магазини забудете назавжди: ідеальна журавлинова горілка, після якої немає похмілля, рецепт.