Рис є дуже популярною крупою, його часто використовують як гарнір до різних страв. Тільки ось далеко не всі вміють варити його правильно, щоб він виходив розсипчастим, а не схожим на клейку масу.

Для того, щоб рис вийшов розсипчастим, перед варінням його потрібно промити під холодною водою. Таким чином можна позбутися від крохмалю, який впливає на клейкість крупи. Потрібно промити рис близько п'яти разів або більше, поки вода не стане прозорою. І тільки після цих маніпуляцій крупу можна ставити варитися.

Промивка рису, фото foodandmood

Для приготування рису в середньому знадобиться в два рази більше води, ніж крупи. Однак, ця пропорція не завжди вірна. Обсяг потрібної рідини для варіння залежить від виду самого рису. Для довгозерного пропорція крупи і води буде 1:1,5–2; для середньозерного — 1:2-2,5; для круглозерного — 1:2,5–3; для пропареного — 1:2; для коричневого — 1:2,5–3; для дикого — 1:3,5.

Варто звернути увагу на інформацію на упаковці. Там, як правило, виробник вказує, як варити той чи інший різновид рису.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Різновиди рису, фото foodandmood

Для варіння рису найкраще використовувати посуд з товстим дном. Спочатку доведіть підсолену воду до кипіння, а після висипте в неї крупу. Перемішайте рис один раз, щоб зернятка не прилипали до дна. Потім дочекайтеся, коли рис почне вирувати, зменшіть вогонь до мінімуму і накрийте каструлю кришкою. Не піднімайте кришку під час варіння рису, інакше так він буде готуватися довше. Щоб крупа вийшла розсипчастою, не перемішуйте рис, щоб не ламати зерна, які виділяють зайвий крохмаль.

Після повторного закипання білий рис вариться 20 хвилин; пропарений — 30 хвилин; коричневий — 40 хвилин; дикий — 40-60 хвилин.

Нагадаємо, незвичайний народний метод подолати затяжний кашель - треба всього три цибулини

Як повідомляв Знай.uа, секретний інгредієнт для приготування смачного і наваристого борщу: про це мало хто знає

Також портал Знай.uа писав, що приготувати під час війни і як збалансувати раціон: де брати білки, жири і вуглеводи