Українцям доведеться відзначати Великдень у військових умовах – це вперше за новітню історію країни. Як змінилася вартість святкового кошика цього року, підрахували в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки».

За словами директора наукового центру, академіка НААН Юрія Лупенка, станом на початок квітня 2022 року приготування Великоднього кошика на чотирьох осіб обійдеться приблизно в 972 гривень. Це на 192 гривні (або на 24,6 %) дорожче, ніж було минулого року.

Великдень, фото: скріншот з відео

До складу кошика врахували традиційні продукти: паску, яйця, домашню ковбасу, буженину, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль.

Середня пасочка вагою в кілограм коштуватиме господиням близько 134 гривень. Це дорожче на 12 відсотків, ніж у 2021 році. Причина – ріст цін на основні інгредієнти випічки. Лише ціна на яйця лишилася на тому ж рівні – в середньому 36 гривень за десяток.

Популярні новини зараз

Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку

Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію

Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок

Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати

Показати ще

Найдорожчими в кошику залишилися м’ясні продукти: домашня ковбаса - 300-340 грн за 1 кг, буженина - 320-350 грн за 1 кг, сало - 150-160 грн за 1 кг.

Великдень, фото: Unian

Вершкове масло обійдеться у 52,85-59,55 грн за пачку 200 г, твердий сир - 309-332 грн за 1 кг.

Якщо ж ви збираєтеся додати до кошика помідори, огірки, яблука, червоне вино – його вартість стрибне до 1210 грн.

Любителям церковного вина «Кагор» треба готувати ще 80-120 грн за пляшку.

Нагадаємо, рецепт шоколадної сирної паски в 2022 році: без духовки, без яєць, але з фініками і мінімумом калорій

Раніше Знай писав, найпростіший рецепт смачної паски на Великдень: не займає багато часу і завжди вдається

Також Знай повідомляв, рецепт ніжної пасочки на сухих дріжджах: впорається навіть справжній профан в кулінарії.