У Дніпрі існує таємничий будинок з фігурками гномів, які, за легендою, охороняли масонське ложе.

Детальніше про історію старовинної будівлі розповідає видання "Дніпровська панорама".

Таємничий будинок знаходиться в центрі міста на вулиці Олеся Гончара, 4. На ньому, як символ безповоротно минулої епохи, залишилися незвичайні фігурки. Зокрема, на фасаді будівлі можна розглянути двох гномів, різьблених левів і жіночі силуети.

На жаль, про будівлю збереглося мало відомостей. Відомо, що будинок був побудований ще в 19 столітті і належав купцеві Борису Штейну. Спочатку будівля будувалося в якості прибуткового будинку (квартири передбачалися під здачу в оренду). Що примітно, в той час 80% житла в тодішньому Катеринославі здавалося.

Фасад будівлі / фото: Дніпровська панорама

Популярні новини зараз

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Існує версія, що Борис Штейн володів у той час не тільки великими прибутковими будинками, а й фінансував місцевих масонів. Нібито під будинком проведені секретні ходи, які з'єднані з ходами на вулиці Старокозацькій і ведуть до Дніпра і Потьомкінського палацу.

Одним з ймовірних доказів зв'язку будинку з масонами, були кирка і молоток, які знаходилися в руках від гномів. На даний момент цих символів вже не знайти на фасаді, ймовірно, вони були зруйновані від часу.

Гноми на фасаді / фото: Дніпровська панорама

Є також легенда, що за одним з гномів знаходиться секретна схованка, в якому захована карта підземних ходів, якими користувалися масони. Ключем до загадки могли бути якраз інструменти, які тримали гноми. Імовірно, схованка знаходилася всередині балкона, розташованому на другому поверсі.

Зараз будинок з гномами на Гончара відреставрований. У різний час його перший поверх займали офіси, кафе і магазини. Два інших поверхи займають квартири. Крім гномів, будівлю прикрашають ліпні Леви, колони і жіночі головки.

Нагадаємо, що вчені наблизилися до розгадки таємничого сигналу з космосу: "Скоро ми дізнаємося".

Як повідомляв портал Знай.иа, імена українців закодовані в магічних вишиванках.

Також Знай.иа писав, чи зуміє людство пристосуватися до життя на Марсі: народження на "Червоній планеті".