Микола Захаров з Павлограда вручну викопав ставок на території біля свого будинку і висаджує в ньому водяні лілії. Чоловік настільки захопився цим заняттям, що рослини стали приносити йому не тільки задоволення, але і прибуток.

Про естетичну насолоду, різноманітність кольорів і доброго сусіда — в ексклюзивному інтерв'ю «Вістям».

СТВОРИТИ КРАСУ

Микола, як давно ви почали висаджувати водяні лілії? Чому вирішили цим займатися?

- У 2014 році біля нашого будинку я викопав маленький ставок розміром 3х4 м.крім цього, на ділянці ми мали великий город, на якому збирали занадто багато врожаю. Тому в 2015 році я вирішив розширити ставок в кінці городу і викопати його вручну лопатою. Мій сусід Василь Васильович, дізнавшись про мої наміри, подзвонив своїм знайомим, які звезли мені 9 Камазів землі. Ось так і вийшов водойму величиною 6 на 11 метрів — це 66 квадратів. Його глибина становить від 100 до 170 сантиметрів. Я викопав його приблизно за півроку. Тоді ж задався метою створити на території біля нашого будинку якусь красу. Все той же добрий сусід Василь Васильович подарував мені два кущика жовтих латаття для мого ставка. Ця прекрасна квітка цвіте з травня по вересень безперервно: вранці відкривається, ввечері закривається — і так кожен день. Мені водяні лілії дуже подобаються.

Популярні новини зараз

Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще

Скільки латаття налічується у Вашому ставку?

- Цього року в пік цвітіння було 60 квіток. А в звичайні дні можна побачити приблизно 30 водяних лілій.

А скільки сортів цих рослин росте в ставку? Чим вони відрізняються один від одного?

- Раніше я мав два сорти латаття, але цього року купив ще сім. Тепер в ставку вирує різноманітність краси і налічується дев'ять сортів. В основному, вони відрізняються формою листя і кольоровою гамою. Виявляється, різновидів водяних лілій існує дуже багато. Як то кажуть, на будь-який смак.

фото: "Вісти Придніпров'я"

ТЕХНОЛОГІЯ І ДОГЛЯД

Коли слід висаджувати водяні лілії і як правильно це робити?

- Латаття розмножується діленням куща. Висаджувати їх бажано в травні, але як тільки погода дозволяє зайти в ставок, можна починати ділити або розсаджувати рослини латаття. Грунт, в який я саджу квітка, досить простий — це земля з городу, Куди я додаю перегнилий бур'ян з компостної ями в співвідношенні 50 на 50. Це моя методика. Однак, якщо ви» поспілкуєтеся " з Google, зможете знайти для себе багато різних варіантів посадки латаття і добрив для них. Ємність для посадки водяних лілій я рекомендую вибирати не менше 30 літрів. Тоді будуть великі листя і великі квітки. Ви можете придбати латаття будь-якого віку в будь-який час року з квітня по вересень. Головне-бажання.

- Як доглядати за ставком?

- У сімдесяти метрах від мого водоймища знаходиться Річка Вовча. Цікаво те, що, за моїми спостереженнями, за 5 років в ставку відбуваються ті ж процеси, що і в річці. Безумовно, йому потрібен тінь, так як у мене в ньому водиться риба. Я стежу за тим, щоб рибки не перегрівалися і не гинули. Водяні лілії якраз і допомагають мені створювати під водою тінь. Крім цього, для підтримки естетичного вигляду ставка з латаття потрібно зрізати старе листя, коли вони починають відмирати.

"КВІТКОВІ" ПЛАНИ

Чи не мали наміру ви вирощувати водяні лілії на продаж?

- Так, планував. Цього року вже продав понад 100 штук лілій і купив нові сорти для розмноження.

Водяні лілії - це дороге задоволення?

- Ціна моїх рослин становить 70-100 гривень за кущ. Великі дворічні кущі коштують приблизно 300 гривень. А взагалі їх ціна на ринку стартує від 70 гривень і може дійти до 3000 гривень. Дорогі ті сорти, які тільки недавно виведені. Я думаю, що 150-200 гривень — це недорого. Іноді людина витрачає мінімум 1000 гривень на місяць, наприклад, на сигарети, а каже, що лілії — це дорого. Одноразова покупка латаття-мізер в порівнянні з тим, скільки грошей людина може витрачати на всяку дурницю.

фото: "Вісті Придніпров'я"

МОЄ ХОБІ

- Що значить для Вас висадка водяних лілій? Можливо, це спосіб відпочити або відволіктися?

- Це моє хобі, що приносить дохід, і справа, яка мені дуже подобається. Швидше, це не спосіб відволіктися, а підбадьоритися. Я вже говорив про те, що висаджую лілії ранньою весною. Для цього необхідно зайти в ставок. Вода в травні ще холодна, тому треба бути загартованим, щоб зважитися не тільки в нього зайти, а ще й пірнути під воду. Це потрібно для того, щоб з дна дістати пластмасову ємність для висадки квітів, яка об'ємом в 30 літрів, та ще й заповнена землею. Коли я виринаю і дістаю ємність на берег, то відчуваю себе героєм (сміється).

- Що про таку красу говорять сусіди і перехожі? Чи отримуєте якісь відгуки?

- Ставок знаходиться в чотирьох метрах від дороги, тому помітити його нескладно.Дуже приємно бачити захоплення перехожих, чути компліменти сусідів. Це по-справжньому надихає. А Найкращий відгук-це коли дізнаєшся, що хтось теж збирається викопати у себе вдома ставок.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Під Харковом зграя лебедів влаштувала привал на ставку-летять на південь

Як повідомляє портал «Знай.иа» Тернополянка створила "райський сад" своїми руками і прославилася на всю Україну: "молодята мріють зробити фото"

Також «Знай.иа " писав, що Ідеї для дачі: топ кращих і сучасних виробів