З початку року фахівці ДТЕК Дніпровські електромережі обстежили з повітря 385 кілометрів ліній електропередач. Виявили та усунули понад 6640 дефектів, частіше за все не доступних при звичайному огляді.

Як пояснюють у компанії, дрон дозволяє проводити тепловізійну, фото- та відеозйомку ліній передач та виявляти найдрібніші дефекти в мережі. В першу чергу, з його допомогою обстежують лінії середньої (6-10 кВ), а також високої (35-150 кВ) напруги. Працюють в Криничанському, Павлоградському, Царичанському та Новомосковському районах Дніпропетровської області, а також містах Кам'янському та Підгородньому.

дрон ДТЕК

«ДТЕК – лідер цифрової трансформації української енергетики. Пілотний проєкт з використання дрону ми почали торік. За цей час обстежили 573 км ліній, виявили та усунули майже 9 тисяч дефектів. Зараз разом з естонською компанією Hepta допрацьовуємо софт на базі штучних нейронних мереж, завдяки якому розпізнавання дефектів буде відбуватися автоматично – без участі людини», – зазначив генеральний директор ДТЕК Дніпровські електромережі Андрій Терещук.

З урахуванням використання двох камер (відео та інфрачервоне зображення) за польотний день фахівці обстежують від 6 до 7,5 км. Дрон допомагає провести огляд у важкодоступних місцях: на заболоченій місцевості, над кущами та деревами, водними перешкодами та промисловими районами. При цьому обстеження проводять без відключення ліній та залучення додаткової техніки, що значно прискорює процес.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

енергетика, вишки, тарифи, електроенергія

Фахівці відразу проводять відео- та фотофіксацію дефектів, а також діагностику нагріву контактних з'єднань ліній за допомогою інфрачервоної камери. Та усувають неполадки ще до моменту аварії. Саме так в Кам'янському вдалося вчасно виявити дефект одного з елементів опори високовольтної лінії 150 кВ, який міг призвести до обриву проводу та, як наслідок, – масштабної аварії з відключенням цілого житлового району та зупинкою залізничного сполучення.

Компанія планує продовжувати використовувати дрони для обстеження ліній. Та масштабувати проєкт на всю Дніпропетровську область.

Схожий метод у своїй роботі успішно використовують сучасні європейські енергокомпанії, наприклад, ENEL (Італія), E-ON (Німеччина), CEZ Group (Чехія). Тепер він доступний і в Україні.