Унікальну операцію на серці, під час якої не розтинали грудну клітину, провели хірурги Чернівецької обласної клінічної лікарні.

Таку операцію у медзакладі провели вперше. 40-річному чоловіку реконструювали мітральний клапан, і на деякий час зупинили серце, повідомляє Суспільне. Замість серця кров качав спеціальний апарат, розповів лікар Інституту серцево-судинної хірургії Роман Перестюк.

Унікальну операцію медики обласної лікарні проводили спільно з лікарями Національного інституту серцево-судинної хірургії. Її вартість склала близько 100 тисяч гривень, і частину з цієї суми сплачує держава. Лікарі зазначають, що операція, проведена без розтину. менше травмує пацієнта і, відповідно, людина швидше повертається до нормального життя.

Тим часом першу операцію по пересадці серця провели у Рівному в п'ятницю, 18 грудня. Вона зайняла 7,5 годин, протягом яких 15 лікарів із Рівненської центральної міської лікарні та Національного Інституту хірургії та трансплантології імені Олександра Шалімова працювали не покладаючи рук.

Популярні новини зараз

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Нагадаємо, українцю пересадили серце загиблого чоловіка, львівські хірурги сотворили диво

Як повідомляв портал Знай.ua, вертоліт з донорським серцем впав на лікарню, але операцію не зупинили

Також Знай.ua писав, у Львові перше на Західній Україні створено кафедру хірургії та трансплантології.