У селах Хотинського району люди цього літа на своїх подвір'ях неодноразово зустрічали метрових, а то й довших змій. Екологи заспокоюють: їх не варто боятися. А лікарі застерігають: якщо змія вкусила, негайно викликайте швидку! Про це пишуть у facebook «Хотинській вісті».

За словами мешканки Млинків Лілія Венгер, її матір цієї суботи на їхньому обійсті знайшла кладку яєць, а в неділю такий же «скарб» вона відкопала у гнойовій купі. Жінка з жахом розповідає, що мало не щодня їм доводиться вбивати на подвір’ї плазунів.

«Боюся випускати на вулицю дітей. Чи можна взагалі якось позбутися нашестя плазунів?», – запитує багатодітна матір.

Як зазначає начальниця відділу еколого-освітньої роботи НПП «Хотинський» Ірина Козачок, випадки, коли змії оселяються поруч людських осель, і справді почастішали. Збільшення їх чисельності у нашому краї зумовлене спекою, вологою і надмірною кількістю корму.

"Таке сусідство комфортним не назвеш, – каже Ірина.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

"У нашій місцевості можна натрапити на гадюку звичайну, котра є отруйною, мідянку, полоза, вужа звичайного та водяного.

Гадюки нашої місцевості мають одну цікаву особливість – вони «економні»: при нападі впорскують у свою жертву не повну порцію отрути. Тому укус гадюки, зазвичай, не є смертельним і лише в окремих випадках може призвести до летального наслідку. Небезпечно це для дітей, людей похилого віку та зі зниженим імунітетом", - зазначає Ірина.

"При зустрічі із плазуном головне – не панікувати. Що ж стосується знайдених жителькою Млинків гнізд з яйцями, то, ймовірно, їх залишили вужі. Зазвичай вони розмножуються таким чином, що відкладають по 20-40 яєць у купи органіки – листя, тирсу, яка гниє, і це тепло інкубує їх", – пояснює науковець.

Варто знати, що після укусу вужа на тілі залишиться знак у вигляді невеличкої дуги від безлічі зубчиків. Якщо ж укусила гадюка, кровоточитимуть сліди на відстані 1-1,5 см від двох отруйних зубів.

Як позбутися непроханих сусідів? Розчистіть своє подвір’я від заростей, непотребу, харчових відходів, які приваблюють гризунів, а ті в свою чергу ваблять плазунів – радить фахівець. Часто селяни відлякують вужів та гадюк з допомогою гасу, запах якого ті не переносять. Але цей варіант відрізняється підвищеним ризиком пожеж. Підійдуть прянощі, розсипані по периметру подвір’я або висаджування пряних і пахучих трав (часник, гірчиця, м’ята), а також вітряні дзвіночки чи ультразвукові відлякувачі змій.

Як діяти, якщо вкусила змія? Головний лікар КНП «Клішковецький центр ПМСД» Олександр Фуркал наголошує, що в разі зміїного укусу потрібно якнайшвидше потрапити до лікарні вторинного чи третинного рівня й отримати фахову допомогу, де за потреби введуть протизміїну сироватку. Адже це небезпечно саме ускладненнями, що можуть виникнути після укусів.

Чого НЕ варто робити? Не намагайтесь обробляти рану додатково. Не припікайте її та не прикладайте лід. Не накладайте джгут. Це протипоказано через численні ускладнення при його застосуванні. Не висмоктуйте отруту. Ефективність цієї процедури досить сумнівна. Зокрема обмежена у часі – це потрібно робити не пізніше ніж за 5-7 хвилин з моменту укусу.

"Тож на городі, на природі, навіть біля власного будинку, будьте дуже пильними. На плазунів можна наступити, або рухами спровокувати до укусів. Якщо ж таке трапиться – як найменше рухайте ногами та руками, щоб отрута не розповсюджувалася в організмі миттєво, та швидко їдьте до лікарні", – застерігає лікар.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що Надання першої допомоги при укусах повзучих тварюк — головне вижити

Також портал «Знай.uа» писав, що На Франківщині швидка залишила помирати чоловіка з хворим серцем: "Він просто п'яний"

Також портал «Знай.uа» писав, що У Чернівцях провели унікальні операції на мозку, малюки народилися заново: "Мамочко, я здоровий!"