Український письменник Сергій Жажан приймає участь у культурному проекті «Літературні дні Пауля Целана». Він відвідує для цього Чернівці, як мінімум раз у рік. Однак з-за карантину письменник не був в своєму улюбленому місті вже майже рік.

Сергій Жадан дав інтерв'ю на Радіо 10, в якому розповів, що працює над створенням творів, присвячених цьому німецькому автору. Зокрема, український письменник буде створювати працю за мотивами книги Целана «Нічийна троянда». Він зазначив, що хчет написати про цю книгу.

Жадан пояснив, що він читав і перекладав твори цього єврейсько-німецького автора. Однак йому траплялися твори з пізнього творчого періоду. Тепер йому цікаво вивчити і описати ранній етап творчості.

Сергій Жадан Фото: скріншот

Сергій Жадан зазначив, що участь у культурному проекті є для нього чудовою можливістю повернутися до творчості улюбленого письменника і поета. Українець приїжджає до Чернівців, щоб відвідати фестиваль «Meridian Czernowitz». Він зазначив, що повинен був приїхати на фестиваль навесні, щоб представити свої нові книги, але карантин змінив плани.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу

Показати ще

Після цього Сергій Жадан розповів про свої враження про Чернівцях. Він зазначив, що буває в місті з 1996 року. З тих пір місто сильно змінився, як і вся країна. Письменник згадав, що деякі свої тексти і твори написав саме тут. Він сказав, що пам'ятає про деяких з них про момент написання, а деякі ні.

«Я думаю, що я в Чернівцях написав деяку кількість текстів. Деякі тексти я пам'ятаю, зафіксував, що вони були написані саме тут, деякі ні. Але так чи інакше, я думаю, що можна було б зібрати навіть Чернівецьку збірник. У мене останні книги виходять в Чернівцях, теж у Meridian, тому це місто для мене - не просто географічний пункт, не просто якась частина української топоніміки, це щось дуже близьке і рідне». Сергій Жадан

Нагадаємо, Знай повідомляв, що Сергій Жадан написав вірші, які потім стали піснею в честь загиблого молодого українця Данини Дидика.

Знай писав, що Сергій Жадан висловився з приводу політичного майбутнього і українського суспільства.

Нещодавно Знай передавав, що захистив Донбас від нападок і заявив, що від нього не можна відмовлятися.