На Чернівецьких ринках з'явилися кавуни та дині. Ці літні фрукти подобаються багатьом городянам, тому їх активно розбирають. Молодий буковинець вирішив перевірити наскільки безпечні перші кавуни та дині.

На ринку «Центральний» вже активно продають великі ягоди. Ціни на кавуни коливаються в межах 12-15 гривень за кілограм, а на дині – 15-30 гривень за кілограм. Всі продавці кажуть, що фрукти були привезені з Херсонської області.

Також продавці розповідають, що покупців багато, багато цікавляться безпекою кавунів і динь. На ринку «Центральний» продавці запевнили, що їх продукція пройшла контроль і нітрати не перевищують норми. Контрольна закупівля кавуна підтвердила слова продавця. У ягоді виявилося 29 мг/кг нітратів при мінімально допустимій нормі 60 мг/кг

Ціни на кавуни на ринках Чернівців Фото: Погляд

Завідувач Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ольга Цапенко розповіла, що в поточному році ще не було виявлено кавунів і динь, в яких присутні нітрати у великій кількості.

Популярні новини зараз

Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

При цьому в 2020 році ціни на фрукти і ягоди б'ють всі рекорди. Якщо в 2019 році на 100 гривень можна було купити кілька кілограм вишень чи абрикос, в цьому році на цю ж суму можна купити менше кілограма малини або полуниці.

Така тенденція фіксується по всій Україні. У Дніпрі ягоди подорожчали в два рази в порівнянні з минулим роком. Малина коштує 100 грн замість 45-50 гривень, які були в минулому році. Смородина залишилася в тій же ціновій категорії, як і в минулому році 50-60 гривень.

Змінилися ціни на овочі. На ринках Закарпаття борщовий набір подорожчав порівняно з минулим роком у 2 і більше разів. Крім того, підвищилися ціни і на салатні овочі, які користуються великим попитом у всіх українців.

Нагадаємо, Знай писав, що на ринках Дніпропетровської області, як і всієї України, ціни на фрукти і ягоди злетіли в два рази в порівнянні з минулим роком. Продавці пояснюють такий стрибок неврожаєм через негоду навесні.

Знай повідомляв, що на Закарпатті на ринках суттєво подорожчали овочі. Ціни злетіли два рази на салатні сезонні овочі та на борщовий набір, який в ціні круглий рік.

Нещодавно Знай передавав, що на ринках і в магазинах банани продають в 2 рази дешевше, ніж сезонні українські фрукти.