Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав законопроект про заборону імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.

Відповідне рішення було прийнято більшістю депутатів-членів комітету на засіданні комітету 27 січня.

Законопроект був зареєстрований першим заступником Голови Комітету Олексієм Кучеренком. Він передбачає повноваження національного регулятора НКРЕКП обмежувати імпорт електроенергії з країн, які не є членами Енергоспівтовариства до кінця 2021 року. Йдеться про постачання російської електроенергії безпосередньо з Росії або транзитом через Білорусь.

Нагадаємо, Україна відновила імпорт електроенергії з Білорусі в січні 2021 року. Завдяки поставкам в Україну Білоруська АЕС вперше змогла вийти на повну потужність. З початку року було закуплено понад 130 млн кВт годин на суму близько 200 млн гривень.

На тлі критики цього імпорту, міністри енергетики та закордонних справ України заявили про плани якнайшвидшого від'єднання від енергосистем Росії та Білорусі, що зробить фізично неможливим імпорт струму з цих країн.

Популярні новини зараз

Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Минулого разу – у жовтні 2019 - березні 2020 року-імпорт електроенергії з Росії та Білорусі спровокував найглибшу за роки незалежності кризу на енергоринку. Через імпорт 95% вугільних шахт вимушено зупинилися, а державні енергетичні компанії отримали рекордні збитки.